محققان هندی، دانش پزشکی فعلی در مورد نقش میوهها، سبزیجات، ادویهها، محصولات حیوانی و سایر غذاها در تقویت سیستم ایمنی را بررسی و آنها را به صورت خلاصه بیان کردند.…
محققان هندی، دانش پزشکی فعلی در مورد نقش میوهها، سبزیجات، ادویهها، محصولات حیوانی و سایر غذاها در تقویت سیستم ایمنی را بررسی و آنها را به صورت خلاصه بیان کردند.
به گزارش نیوزمدیکال، سیستم ایمنی انسان از بدن در برابر تهاجمهای بیماریزا محافظت میکند. انسان با مصونیت ذاتی با سلولهایی مانند ماکروفاژها (سلولهای ایمنی بدن) و نوتروفیلها (گلبولهای سفید اولیه) متولد میشود، در حالی که سایر اشکال ایمنی مانند برخی از انواع گلبولهای سفید یا سلولهای لنفوسیتی از طریق قرار گرفتن در معرض عوامل بیماریزا به دست میآیند.
یک رژیم غذایی سالم برای حفظ و بهبود ایمنی حیاتی است. سلولهای ایمنی برای عملکرد به انرژی کافی نیاز دارند، در حالیکه ریزمغذیها و درشت مغذیها پاسخهای ایمنی را حفظ میکنند.
در حالی که عملکرد ایمنی مواد مغذی خاص مانند ویتامینها، مواد معدنی و فیبرها در مطالعات قبلی مورد بررسی قرار گرفته است، مزایای ایمنی مواد غذایی خاص مورد بررسی قرار نگرفته است.
در ادامه خلاصهای از مقاله جدید دانشمندان هندی در مورد غذاهای مرسومی که سیستم ایمنی را تقویت میکند بیان خواهیم کرد. این مقاله در مجله Food Science & Nutrition منتشر شده است.
*سیستم ایمنی و تغذیه
در انسان، پاسخ ایمنی در درجه اول از ایمنی فعال ناشی میشود که در آن آنتی بادیها در بدن تولید میشوند. آنتی بادیها به دلیل قرار گرفتن در معرض عوامل بیماریزا تولید میشوند.
اندامهایی مانند طحال عفونتها و سلولهای غیرطبیعی خون را فیلتر میکنند، در حالی که غدد میتوانند میکروبها و سایر مواد خارجی را به دام بیندازند.
انتخاب سبک زندگی سالم مانند مصرف یک رژیم غذایی مغذی، پیروی از یک برنامه منظم خواب، به حداقل رساندن استرس و اجتناب از عادات ناسالم مانند سیگار کشیدن میتواند ایمنی را تقویت کرده و احتمال ابتلا به برخی بیماریها را کاهش دهد.
علاوه بر غذاهای گیاهی و حیوانی، آب نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد. هیدراته ماندن غشاهای مخاطی را مرطوب نگه میدارد، سلولها را اکسیژندار نگه میدارد و سیستمهای مختلف را کارا میکند.
سموم قبل از دفع از بدن به کلیهها و سپس مجاری ادراری منتقل میشوند، در حالی که کم آبی میتواند منجر به تجمع آنها و بیماری بعدی شود. نوشیدن مقدار کافی آب نیز میتواند با جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه از عفونتهای دستگاه ادراری جلوگیری کند.
مصرف ناکافی مواد مغذی میتواند توسعه سیستم ایمنی را ضعیف کرده و بدن را در برابر آلرژیها، عفونتها و التهاب مزمن آسیبپذیرتر کند. این امر بر اهمیت تغذیه کافی در عملکرد بهینه سیستم ایمنی تاکید میکند.
*غذاها و مواد مغذی که ایمنی را تقویت میکنند
مرکباتی مانند پرتقال و لیمو سرشار از ویتامین سی هستند که به تشکیل لنفوسیتها کمک میکند و با واکنش با رادیکالهای آزاد که میتواند به سیستم ایمنی آسیب برساند، به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند. سایر ترکیبات مفید موجود در مرکبات عبارتند از سلنیوم، فیبرهای غذایی، اسید فولیک و فلاونوئیدها که عوامل آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند.
پاپایا حاوی اسید فولیک، رتینول، ریبوفلاوین، تیامین، نیاسین، پتاسیم، آهن، فیبر و کلسیم است.
کیوی حاوی ویتامین سی، ویتامین کا، پتاسیم، کاروتنوئیدها، فیبر و آنتی اکسیدان است. انار دارای خواص ضد ویروسی است و میتواند میکروبهایی مانند لیستریا، کلستریدیوم و سالمونلا را سرکوب کند و در عین حال باکتریهای سالمی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را تقویت کند.
زنجبیل علاوه بر اینکه یک تعدیل کننده ایمنی امیدوارکننده است، هضم غذا را نیز تقویت میکند و اشتها را بهبود میبخشد که میتواند برای سیستم ایمنی نیز مفید باشد. سیر، زردچوبه، پیاز، قارچ و چای نیز غذاهای مفیدی هستند که در رژیمهای غذایی منظم برای داشتن سیستم ایمنی سالمتر گنجانده میشوند.
*نقش غذاهای با منشا حیوانی
یکی از ویژگیهای مهم غذاهای با منشا حیوانی این است که حاوی پروتئینهای آسان هضم و با کیفیت بالا و همچنین اسیدهای آمینه ضروری و ریز مغذیها هستند. پرولاکتین، هورمونی است که در شیر یافت میشود، حرکت لنفوسیتها و تیموسیتها (یک سلول ایمنی) را تقویت میکند. شیر همچنین حاوی ایمونوگلوبولینها و پروتئین است که باعث تحریک سنتز آنتیبادیها میشود.
ماست از نظر ترکیب مشابه شیر است. با این حال، کلسیم را از ماست میتوان راحتتر جذب کرد. تخممرغ علاوه بر پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی، حاوی کولین است که اسید آمینهای به نام هموسیستئین را تجزیه میکند که با بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
*نتیجهگیری
در حالی که دارو نقش مهمی در بهبود شرایط سلامت دارد، حفظ یک رژیم غذایی مغذی اولین خط دفاعی در برابر عفونت و بیماری را فراهم میکند. ترکیب غذاهای کامل و میوهها، سبزیجات، لبنیات و تخممرغ میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را کاهش دهد و در صورت بروز آنها از شدت آن بکاهد.