گذر درخشان فولاد خوزستان در شرایط بحرانی ناتراژی انرژی

کمبود برق درد همیشگی صنعت بوده و این روزها بیش از پیش تولید را زمین‌گیر کرده است. این در حالی است که هر سال نشست‌های مختلفی در وزارتخانه‌های صمت و نیرو برای مدیریت مصرف برق برگزار شده و وعده‌های شیرینی برای بهبود وضعیت به صنعت‌گران داده می‌شود. با شرایط ذکر شده، در این گزارش گذری به تولید شرکت فولاد خوزستان در روزهای خاموش صنعت پرداختیم.

مدت‌هاست که صنعت فولاد دغدغه‌ای بزرگ به نام تامین پایدار انرژی دارد و چالش کمبود انرژی به ویژه برق از تابستان سال ۱۴۰۰ آغاز شده و تا امروز بر خلاف وعده‌های گوناگون نه تنها حل نشده، بلکه روز به روز به تبعات آن افزوده شده است.

از دیدگاه کارشناسان نیز بخش اعظم این کمبود به مشکلات زیرساختی و عدم به‌روزرسانی نیروگاه‌ها از سوی وزارت نیرو اتلاق می‌شود.  متاسفانه تابستان هر سال با وجود وعده‌های خوش سال قبل مشکل کمبود برق بیش از پیش خطوط تولیدی را رو به خاموشی می‌برد و زیان‌های جبران‌ناپذیری به صنعت فولاد وارد کرده است.

این در حالی است که تولید در زمستان نیز با چالش کمبود گاز مواجه می‌شود که تولید را به خواب زمستانی می‌برد. فولادسازان با وجود قطعی برق برنامه‌ریزی شده در سال ۱۴۰۲ به اهداف در نظر گرفته خود نرسیدند اما وعده‌های بسیاری برای بهبود شرایط در سال ۱۴۰۳ مطرح شد که واقعیت چیز دیگری بود.

فولاد خوزستان نیز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین عرضه‌کننده شمش فولادی کشور نیز سال‌هاست که با کمبود برق دست‌وپنجه نرم می‌کند. فولاد خوزستان که با 17 هزار نیروی انسانی مستقیم و حدود 50 هزار نیروی انسانی غیر‌مستقیم نقش ارزنده‌ای در اقتصاد کشور ایفا می‌کند، توانست با بهره‌گیری از استراتژی‌های هوشمندانه و بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌ها، تولید پایدار را نمایان سازد و بحران شدید برق را در ۵ ماهه نخست ۱۴۰۳ پشت سر بگذارد.

در ادامه گزارش سری به آمار تولید در دوران کمبود برق خواهیم زد؛  تاثیرات ناترازی برق از سال ۱۳۹۹ تا به امروز باعث از دست رفتن یک میلیون و ۶۶۸ هزار تن شمش، معادل ۲۶ هزار میلیارد تومان شد که این میزان در مورد کمبود گاز و محدودیت‌های ناشی از آن ۱۳۴ هزار تُن معادل هزار و ۳۶۰ میلیارد تومان بوده است.

اما با این شرایط باز هم تولید پایدار فولاد خوزستان با محصولات متنوع زنجیره فولاد ادامه داشته و در سال ۱۴۰۲ بیش از ۴۰ رکورد تولید جابه‌جا شد؛ قیمت برق از سال ۱۳۹۸ تا به امروز ۲۲ برابر، گاز ۱۴.۶ برابر و آب ۳۰ برابر شده است.

در مقابل این افزایش‌ها اما، قیمت شمش تنها ۵‌.۴ برابر شده و این در حالی است که تاثیر حامل‌های انرژی بر روی قیمت تمام شده از ۴۹۹ به ۱۷۴۰۰ تومان . یعنی از ۴ درصد به ۱۹ درصد رسید.

همچنین لازم به ذکر است که این مقدار در سال ۱۴۰۷ به ۲۶ و در ۱۴۱۰ به ۳۰‌ درصد خواهد رسید.

طبق آمار و اعداد به دست آمده از گزارش‌های موجود، در حوزه حامل‌های انرژی افزایش شدید قیمت را مشاهده کردیم و با این وجود، برای عبور از بحران یاد شده، علاوه بر استفاده از راهکارهایی برای مدیریت مصرف انرژی، به واسطه پلن احداث نیروگاه، خود پروژه روند خودتامینی را در دستور کار خود قرار داده است.

فولاد خوزستان در راستای جبران ضرر و زیان ناشی از محدودیت‌های برقی سناریوهای متفاوتی پیش‌بینی کرده که یکی از آن‌ها ایجاد نیروگاه خورشیدی دراستان خوزستان است؛ چراکه این شرکت توانست با وجود گرمای شدید هوا با کارکرد پروژه زمزم، بخش از مشکلات تولید را جبران کند، اما با وجود چنین توانمندی‌هایی، کماکان بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود در گرو تامین انرژی است.

بی‌شک با راه‌اندازی نیروگاه، بخشی از نیاز انرژی برای شرکت تامین خواهد شد و در نتیجه این ضرورت حس می‌شود که با اسقرار دولت چهاردهم، توجه به زیرساخت‌های تامین انرژی با فوریت بالا در دستور کار قرار گیرد.

Related posts

روابط عمومی فولاد مبارکه اصفهان: ۱۲ فروردین، روز جمهوری اسلامی ایران، روز ثمر دادن خون شهیدان و روز بعثت انقلاب گرامی باد.

ثبت اولین رکورد تولید روزانه آهن اسفنجی در فولاد هرمزگان در نهم فروردین ماه ۱۴۰۴

ریل ذوب آهن اصفهان محور اتصال اسلامشهر به تهران