موضوع یازدهمین کنفرانس سالیانه استیلپرایس، «فولاد، صادرات و توسعه پایدار» است.
*وجیهاله جعفری معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس عنوان کرد:
توسعه متوازن در صنعت فولاد بر اساس طرح جامع و نقطه نظرات کنفرانسهای تخصصی همچون استیل پرایس در دستور کار قرار گرفته و روبه جلو در حال حرکت است
در یک برههای ستاد فولاد را احیا کردیم که هماهنگیهای بسیار خوبی در صنعت فولاد داشت.
حاکمیت، مجری باید یک تعریف یکسان از صنعت فولاد داشته باشند تا از مسیر اصلی منحرف نشویم.
بخش معدن و صنایع معدنی کشور نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارند و مقام معظم رهبری بر این موضوع تاکید دارند و رشد ۱۳ درصدی برای این بخش در برنامه هفتم توسعه دیده شده که برای تحقق آن نیازمند یک برنامه راهبردی هستیم.
با همکاری وزارت صمت یک شورای راهبردی تشکیل شده است. سند راهبردی بخش معدن کشور با همکاری معاونت معدنی وزارت صمت، سازمان ایمیدرو و سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در حال تدوین است و ۱۷ راهبرد اصلی و ۷۰ کلان پروژه دارد. اکتشاف، استخراج، بهرهبرداری، سرمایهگذاری، هوشمندسازی معادن و تحول دیجیتال برخی از راهبردهای این سند است.
نبود اطلاعات و دسترسی به اطلاعات شفاف یکی از چالشهای موجود در این بخش است. مرکز دادههای علوم زمین امروز احیا شده است که شورای هماهنگی این مرکز با ریاست وزیر صمت است.
اگر بخواهیم همگام با سرعت تغییرات جهان در حرکت باشیم باید در این بخش یک برنامه راهبردی داشته باشیم.
۴ درصد از محدودههای معدنی در دسترس ما هستند.
نیروی انسانی متخصص از چالشهای بخش معدن و صنایع است که موضوع آموزش و ارتقای دانش نیروی انسانی از موضوعات با اهمیت است. همچنین بحث فناوری از دیگر مواردی است که در این بخش باید با آن توجه شود.
* اهدا جایزه سی(مرد سال فولاد) به محمدمسعود سمیعینژاد مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری پارسیان در یازدهمین دوره کنفرانس سالیانه فولاد استیلپرایس
*ابوتراب فاضل مدیرعامل شرکت توسعه صنایع و معادن غدیر در یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس بیان کرد:
ایران در سرانه مصرف رتبه ۱۹ را دارد در حالیکه در تولید رتبه ۱۰ جهان را داراست این موضوع نشان از ضعف تقاضای داخلی است.
به دلیل سطح پایین رشد اقتصادی به نظر میرسد در آینده نزدیک رشد مصرف سرانه فولاد در کشور به وقوع بپیوندد.
کسری تقاضای داخلی در مقایسه با سایر کشورها نشان از این است که تنها راهکار توسعه صنعت فولاد، صادرات است. در کنار ایران، روسیه هم با این چالش روبهرو است.
بیش از نیمی از عرضه محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا تقاضا ندارد و بدون تقاضا میماند.
سیاست تسهیلگری در صادرات باید در دستور کار قرار گیرد.
لغو پیمانسپاری ارزی، یکسانسازی نرخ ارز و استقرار نظام نرخ ارز شناور از جمله اقداماتی است که در راستای اصلاح سیاستهای ارزی باید صورت گیرد.
*امین ابراهیمی مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس بیان کرد:
نفسهای فولاد به شمارش افتاده است و به دلیل چالش محدودیت برق حدود ۳ ماه با تعطیلی مواجه بودیم.
سیاستهای صادراتی کشور بیشتر تنبیهی است تا تشویقی.
صنعت فولاد با سهم ۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی و تاثیرگذاری ۱۶ درصدی در بازار سرمایه نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا میکند. تولید سالیانه فولاد تا سال ۲۰۲۳ به ۳۱ میلیون تن رسیده است.
میزان مصرف داخلی کشورها نسبت به صادرات افزایش چشمگیری پیدا کرده است. پس از ورق، محصول میانی بیشترین صادرات جهانی را داشته است. پس از گندله سنگ آهن، بیشترین حجم صادرات متعلق به محصولات میانی است.
روند صادرات روسیه به اتحادیه اروپا یک روند نزولی بوده است.
چین از یک کشور مصرفکننده به یک کشور صادرکننده به دلیل کاهش تقاضای داخلی تبدیل شده است.
بیشترین سهم صادرات غیرنفتی مربوط به صادرات پتروشیمی و پایه نفتی است و پس از آن در رتبه دوم صادرات زنجیره فولاد قرار دارد. با توجه به توانمندی صنعت فولاد کشور، امکان افزایش صادرات زنجیره فولاد به بیش از ۱۰ میلیارد دلار و کسب سهم بیش از ۲۵ درصدی از صادرات غیرنفتی فراهم میباشد.
چالشهای اصلی صادرات شامل کاهش قدرت رقابت شرکتهای فولادی، کاهش تمایل شرکتهای کشتیرانی برای حمل محصول، ورود شرکتهای فولادی روسیه و چین به بازارهای آسیای جنوب، محدودیت انرژی و کاهش چشمگیر تولید، نرخ ارز، توسعه و افزایش کارخانههای فولادسازی کشورهای منطقه و ... است.
دستورالعملهای کسبوکار به صورت ثانیهای است.
*احسان دشتیانه مدیرعامل شرکت صبا فولاد خلیجفارس در یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس بیان کرد:
کاهش صادرات صنعت فولاد کشور به دلیل کاهش تولید که ناشی از ناترازی انرژی و سیاستهای نادرست ارزی بوده است.
ناترازی انرژی، کمبود زیرساختهای حملونقل، مازاد ظرفیت در تمامی حلقههای زنجیره فولاد به جز اکتشاف و استخراج سنگآهن، مقررات و دستورالعملهای محدودکننده صادرات، عدم وجود متولی و سیاستگذار واحد در صنعت فولاد، جانمایی کارخانجات و طرحهای زنجیره فولاد، تحولات منطقهای و جهانی و تحریمهای بینالمللی از چالشهای صنعت فولاد ایران است.
اگر سیاستهای درستی دولت در حوزه انرژی اعمال نکند با یک ابر بحران انرژی مواجه خواهیم بود.
دولت هر چقدر کمتر بخشنامه و دستورالعمل صادر کند و خواب هوشمندانه داشته باشد برای اقتصاد کشور بهتر است.
*بهمن تجلیزاده، مشاور مدیرعامل فولاد خوزستان در یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس از راهاندازی بازار توافقی ارزی فولادسازان خبر داد.
در این سامانه این امکان فراهم شده تا صادرکنندگان فولادی، ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ توافقی به همگروهیهای خود در این صنعت به فروش برسانند.
*محسن مصطفیپور مدیرعامل شرکت فولاد غدیر نیریز در پنل تخصصی یازدهمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس بیان کرد:
اساسا عدم وجود یک برنامهریزی دقیق منجر شده صنعت فولاد شرایط خوبی نداشته باشد.
در حوزه بازار اعم از داخل و خارج میزان تولید و مصرف با هم همگون نیست لذا باید به دنبال بازار صادراتی باشیم. با ابلاغ دستورالعملهای متعدد و عوارض هیچ خروجی خوبی نداشتیم و بازار صادراتی را از دست دادیم.
ایجاد توازن باید همراه با ایجاد انگیزه باشد و متاسفانه در ابتدای زنجیره هیچ انگیزهای برای سرمایهگذاران وجود ندارد.
احیای ستاد فولاد که معاونت معدنی وزارت صمت نیز به آن اشاره داشتند، یکی از موضوعاتی است که باید در دستور کار قرار بگیرد تا بتوانیم شاهد نتایج خوبی در صنعت فولاد کشور باشیم.