رکوردشکنی ارزش معاملات روزانه؛ ۲۲.۷ هزار میلیارد ریال در بورس انرژی
روز شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴، مجموع ارزش معاملات بورس انرژی ایران به ۲۲ هزار و ۷۵۱ میلیارد ریال رسید؛ عددی که سهم عمده آن مربوط به فروش داخلی و صادراتی حاملهای انرژی و به ویژه معاملات فیزیکی برق بود. این رکورد بیانگر عمقیابی و پویایی این بازار تخصصی است.
*نقش نیروگاههای کوچک مقیاس در رونق معاملات برق
در تابلو فیزیکی برق آزاد، نیروگاههای پراکنده و کوچک مقیاس با استقبال قابل توجهی روبهرو شدند. عرضه ۵۱۵ میلیون کیلووات ساعت برق به فروش رفت و ارزش معاملاتی معادل ۱۷ هزار و ۳۷۴ میلیارد ریال را رقم زد. در کنار معاملات تابلوهای مشتقه و برق سبز، جمعاً بیش از یک میلیون کیلووات ساعت برق دادوستد شد که نشانهای از رشد زیرساختهای برق خصوصی و مشارکت فعالان جدید در بازار است.
*رشد قابلتوجه صندوقهای سرمایهگذاری کالایی
در این روز، تابلو صندوقهای سرمایهگذاری معاملهپذیر بورس انرژی میزبان دادوستد ۴۱ میلیون و ۷۷۸ هزار واحد صندوق کالایی فارابی بود که ارزشی بالغ بر ۵۵۳ میلیارد ریال به ثبت رساند و حضور مؤثر سرمایهگذاران غیرمستقیم را در بازار انرژی برجسته کرد.
*نقش پررنگ اوراق گواهی در تعمیق بازار
معامله اوراق گواهی ظرفیت و گواهی صرفهجویی گاز، به ترتیب ۲۹۵ ورقه (۲۹.۸ میلیارد ریال) و ۵۰۵ هزار ورقه (۳۷.۹ میلیارد ریال) از دیگر بخشهای قابل توجه معاملات بود که به افزایش عمق و ابزارهای مالی این بازار منجر شد.
*پالایش نفت اصفهان؛ فروشنده برتر رینگ داخلی
در رینگ داخلی بازار فیزیکی، شرکت پالایش نفت اصفهان با معامله یکهزار و ۵۶۲ تن حلال ۵۰۳ به ارزش ۷۹۷ میلیارد ریال، عنوان فروشنده برتر روز را کسب کرد. این شرکت همچنین عرضهکننده مقادیر مختلفی از سایر حلالها مانند ۴۰۳ و ۴۱۰ و ۴۰۰ بود و مجموع فروش محصولاتش بخشی عمده از ارزش معاملات داخلی را رقم زد.
*پتروپالایش کنگان؛ محور معاملات صادراتی
در رینگ بینالملل، پتروپالایش کنگان با فروش هفت هزار تن برش پنتان صادراتی، ارزشی معادل ۲ هزار و ۲۵۹ میلیارد ریال خلق کرد و عملاً تنها شرکت فعال در روز مورد اشاره در این رینگ بود.
*چشمانداز عرضههای پیشرو
در ادامه روند عرضههای متنوع، بازار فیزیکی بورس انرژی ایران در روز پایانی فروردین میزبان عرضه ۱۰ هزار تن گاز مایع صادراتی شرکت پالایش نفت اصفهان و سه هزار تن MTBE شرکت شیمیبافت خواهد بود. همچنین ۵ هزار تن نفتای سنگین پالایش نفت تهران نیز در رینگ داخلی عرضه میشود که نوید استمرار رشد و جذابیت این بازار را میدهد.
نکته راهبردی این روز معاملاتی، ظهور هرچه پررنگتر نهادهای صندوقی و گواهیهای مالی به کنار معاملات کالایی سنتی است. این همزیستی، عمق و انعطاف بازار انرژی را در ایران افزایش داده و ظرفیت مشارکت سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی برای پوشش ریسک و متنوعسازی سبد دارایی را ارتقا داده است.
رکوردزنی ارزش معاملات و تنوع ابزارها در بورس انرژی، انگیزه و اطمینان فعالان صنعت انرژی و سرمایهگذاران بازار سرمایه را تقویت کرده است.
رشد معاملات برق از نیروگاههای کوچک نشان از بلوغ و کارآمدی ساختار خصوصیسازی صنعت برق و استقبال بازار به محصولات بخش خصوصی دارد.
حضور برجسته صندوقهای کالایی و نقشآفرینی اوراق گواهی، نشاندهنده حرکت بازار انرژی به سمت ابزارهای نوین مالی و استانداردهای بینالمللی است.
تداوم عرضه محصولات متنوع از شرکتهای پالایشی و پتروشیمی، بورس انرژی را نهتنها به محل تأمین مالی پایدار و مکانیسم کشف قیمت شفاف، بلکه به قطب سرمایهگذاری صنعت انرژی در کشور بدل خواهد کرد.