بورس انرژی ایران در ششمین روز اردیبهشت ۱۴۰۴ شاهد ثبت رکوردی قابل توجه در ارزش معاملات روزانه خود بود؛ مجموع معاملات به ارزش ۴۲ هزار و ۳۹۳ میلیارد ریال شامل دادوستد حاملهای انرژی در رینگ داخلی و بینالملل، خرید و فروش برق و معاملات واحدهای صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر انرژی رسید.
*سهم ۷۴ درصدی رینگ صادراتی در اوجگیری معاملات
در این روز، فروش حاملهای انرژی در رینگ بینالملل با محوریت گاز طبیعی، سهم ۷۴ درصدی از کل معاملات را به خود اختصاص داد. برتری حجم تقاضا نسبت به عرضه، همراه با رقابت شدید میان معاملهگران، منجر به افزایش چشمگیر ارزش معاملات این رینگ شد.
*گاز مایع پارس جنوبی؛ صدرنشین معاملات صادراتی
مجموع ۹۲ هزار تن از محصولات زیرگروه نفت، گاز و سایر حاملهای انرژی در رینگ بینالملل با ارزش ۳۱ هزار و ۴۶۶ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. در این میان، شرکت ملی گاز ایران با فروش ۵۰ هزار تن گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی در قیمت پایهای منفی ۱۶۰ پریمیوم دلار و ثبت ارزش ۱۶ هزار و ۶۹۸ میلیارد ریال، عنوان پرفروشترین معاملهکننده را از آن خود کرد.
افزایش تقاضا برای این محصول به رقابت میان خریداران انجامید و میانگین قیمت فروش آن به ۱۳۹.۲ پریمیوم دلار در هر تن رسید.
*فروشنده برتر رینگ داخلی؛ پالایش نفت کرمانشاه
در رینگ داخلی، مجموع ۵ هزار و ۵۶۵ تن محصول با ارزش کل ۱۰ هزار و ۲۲۸ میلیارد ریال معامله شد. شرکت پالایش نفت کرمانشاه با فروش دو سبد پایه و ثبت ارزش ۶ هزار و ۸۰۴ میلیارد ریال، برترین فروشنده این قسمت بود. پتروشیمی بیستون نیز با معامله یک سبد پایه و ارزش هزار و ۵۰۹ میلیارد ریال جایگاه دوم را به دست آورد.
*معاملات برق؛ ثبت ارزش ۱۰۶.۷ میلیارد ریالی
در بازار برق، ۸۵.۸ میلیون کیلوواتساعت برق تولیدی توسط نیروگاههای حرارتی بزرگمقیاس با ارزش ۱۰۶.۷ میلیارد ریال معامله شد. تابلو مشتقه برق بورس انرژی میزبان فروش عمده ۸۴.۷ میلیون کیلوواتساعت برق سلف بود، در حالی که تابلو برق فیزیکی تنها ۱.۱ میلیون کیلوواتساعت برق را معامله کرد.
*عرضههای مهم پیشرو در بازار انرژی
در روز هفتم اردیبهشت، تلاش برای حفظ رونق فروش در رینگ داخلی و بینالملل بازار فیزیکی بورس انرژی ادامه خواهد داشت. از جمله مهمترین عرضههای رینگ بینالملل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ۱۸ هزار تن گاز مایع شرکت نفت ستاره خلیج فارس
- ۱۲ هزار تن گاز بوتان شرکت نفت ستاره خلیج فارس
- ۵ هزار تن گاز مایع پالایش نفت آبادان
در رینگ داخلی نیز عرضه ۶ هزار تن آیزوریسایکل پالایش نفت بندرعباس از برجستهترین موارد است.
***
رکورد ارزش معاملات ششم اردیبهشت در بورس انرژی ایران نشاندهنده جهش قابل توجه این بازار در مدیریت معاملات حاملهای انرژی و برق است. سهم بالای صادراتی و تقاضای قدرتمند در بخش گاز مایع، رشد چشمگیر ارزش معاملاتی را رقم زده است. پیشبینی میشود با ادامه عرضههای متنوع و تقویت تعاملات بینالمللی، حجم و ارزش معاملات بورس انرژی در روزهای آتی به رکوردهای جدیدتری دست پیدا کند.