*رکورد تاریخی فروش ۳۹.۸ هزار میلیارد ریالی در یک روز
روز چهاردهم اردیبهشت ۱۴۰۴، مجموع ارزش ریالی معاملات بورس انرژی ایران به رقم بیسابقه ۳۹ هزار و ۸۹۳ میلیارد ریال رسید. این دستاورد در حوزههای مختلف شامل معاملات حاملهای انرژی در رینگ داخلی و صادراتی، دادوستد برق، فروش واحدهای صندوق سرمایهگذاری و ورقههای گواهی صرفهجویی ثبت شد. بخش صادراتی با اختصاص ۷۴ درصد از کل ارزش معاملات، نقش کلیدی در این موفقیت ایفا کرد.
*موفقیت چشمگیر پتروپالایش کنگان در رینگ صادراتی
در رینگ بینالملل، شرکت پتروپالایش کنگان با فروش ۴۴ هزار تن گاز مایع (پروپان و بوتان) به ارزش ۱۹ هزار و ۵۳۹ میلیارد ریال، عنوان فروشنده برتر این روز را کسب کرد. این معاملات با افزایش قیمت از نرخ پایه ۲۰ پریمیوم دلار به میانگین ۲۳.۷ پریمیوم دلار به ازای هر تن، نشاندهنده استقبال گسترده و رقابت قیمتی قابلتوجه بود. علاوه بر این، شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم با فروش ۱۵ هزار تن نفتا و ۱۲ هزار و ۴۷۶ تن برش سبک، در جایگاه دوم فروشندگان صادراتی قرار گرفت.
*فروشندگان برجسته رینگ داخلی
در بخش داخلی، مجموع فروش ۱۳ هزار تن محصول و ثبت ارزش ریالی ۵ هزار و ۵۰۲ میلیارد ریال انجام شد. در این میان، شرکت پالایش نفت کرمانشاه با فروش ۱۰ هزار تن ته مانده برج تقطیر به ارزش ۲ هزار و ۶۶۷ میلیارد ریال، جایگاه نخست را به خود اختصاص داد. همچنین شرکت پالایش نفت شیراز در این روز با فروش یک سبد پایه و تحقق ارزشی برابر ۱۶۷۸ میلیارد ریال در جایگاه دوم قرار گرفت.
*رشد معامله در بازار برق
بازار برق بورس انرژی ایران نیز در این روز میزبان دادوستد ۲۹۹ میلیون و ۸۴۰ هزار کیلووات ساعت برق در بخشهای مشتقه و فیزیکی بود. این معاملات ارزشی برابر هزار و ۱۶ میلیارد ریال ثبت کردند. برای نمونه، ۲ میلیون و ۹۶۷ هزار کیلووات ساعت برق از نیروگاههای کوچک مقیاس در تابلو فیزیکی عرضه و با ارزش ۱۹۳ میلیارد ریال معامله شد.
*طرحهای پیشرو در روز پانزدهم اردیبهشت
در روز دوشنبه، پانزدهم اردیبهشت، بورس انرژی میزبان عرضههای متعدد حاملهای انرژی خواهد بود. در رینگ صادراتی، عرضه ۱۰ هزار تن متانول توسط شرکت پتروشیمی سبلان و ۸ هزار تن گاز مایع توسط شرکت نفت ستاره خلیج فارس از مهمترین برنامههاست. همچنین در رینگ داخلی، عرضه متانول توسط شرکتهای پتروشیمی زاگرس و شیراز هر یک با حجم ۲ هزار و ۲۰۰ تن، بخشی از برنامه معاملاتی پیشرو خواهد بود.
***
بورس انرژی ایران با ثبت معاملات ۳۹.۸ هزار میلیارد ریالی، نهتنها ارتباطات عمیق خود با فعالان بینالمللی را تقویت کرد، بلکه زمینهساز تحرکات چشمگیر در بخش رینگ داخلی نیز شد. رقابت قیمتی در فروش محصولات صادراتی مانند گاز مایع و افزایش معاملات برق، نشان از رشد پایدار این بازار دارد. موفقیت فروشندگان برتر همچون پتروپالایش کنگان و پالایش نفت کرمانشاه، بیانگر قدرت عرضهکنندگان داخلی در تأمین نیازهای بینالمللی و داخلی است. در نهایت، برنامههای پیشرو نشاندهنده استمرار جذابیت بورس انرژی برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی است که آیندهای روشن برای این بازار رقم خواهد زد.