*ارزش خیرهکننده معاملات روزانه بورس انرژی
در بیستمین روز اردیبهشت ماه، ارزش معاملات ثبتشده در بورس انرژی ایران با رقمی معادل ۸ هزار و ۲۲۱ میلیارد ریال رکورد قابلتوجهی به جا گذاشت. این رقم از دادوستد در بخشهای مختلف بازار از جمله رینگ داخلی و بینالمللی بازار فیزیکی، معاملات برق، فروش اوراق سلف موازی استاندارد در بازار مشتقه و صندوق سرمایهگذاری قابلمعامله به دست آمد.
*معامله برجسته اوراق سلف موازی استاندارد
در این روز، تابلو سلف موازی استاندارد بورس انرژی میزبان یک قرارداد متانول سبلان بود که با ارزش ۱۶۳ میلیون ریال معامله شد. همچنین ۱۳ میلیون واحد صندوق سرمایهگذاری سینرژی در بازار اوراق بهادار دادوستد شد که ارزشی بالغ بر ۱۴۶ میلیارد ریال را ثبت کرد.
*پتروشیمی شازند، فروشنده برتر رینگ داخلی
پتروشیمی شازند با فروش ۳ هزار تن بنزین پیرولیز و ثبت ارزش بالای ۱,۵۰۰ میلیارد ریال، بهعنوان فروشنده برتر رینگ داخلی شناخته شد. این فروش به قیمت پایه ۵۰۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم صورت گرفت. در رتبههای بعدی، پالایش نفت اصفهان با فروش حلال ۵۰۲ و حلال ۵۰۳ به ارزش مجموعاً ۶۹۳ میلیارد ریال قرار گرفت.
*رینگ صادراتی: درخشش پالایش نفت امام خمینی
رینگ بینالملل نیز شاهد فروش ۱۲ هزار تن انواع محصولات انرژی با ارزش کلی ۳,۸۵۰ میلیارد ریال بود. پالایش نفت امام خمینی با فروش ۱۰ هزار تن تهمانده برج تقطیر به ارزش ۳,۳۱۷ میلیارد ریال، بهعنوان برترین فروشنده صادراتی شناخته شد. همچنین پالایش نفت آبادان با فروش ۲ هزار تن گاز مایع صادراتی به ارزش ۵۳۳ میلیارد ریال، جایگاه قابلتوجهی را در میان فروشندگان به دست آورد.
*فروش حجم گسترده برق در بازار انرژی
بازار برق بورس انرژی ایران نیز در این روز با دادوستد ۷۳۲ میلیون و ۶۹۱ هزار و ۴۴۰ کیلووات ساعت برق، ارزشی معادل ۱,۵۹۳ میلیارد ریال ثبت کرد. در این میان ۳۶۴ میلیون کیلووات ساعت برق در تابلو مشتقه به شکل سلف با ارزشی بالغ بر ۶۶۵ میلیارد ریال معامله شد. همچنین در بخش برق حرارتی، ۳۸۳ میلیون کیلووات ساعت در بازار فیزیکی دادوستد شد و ارزشی برابر با ۷۳۱ میلیارد ریال را رقم زد. تابلو برق سبز نیز فروش ۳ میلیون کیلووات ساعت برق تولیدی نیروگاههای سبز به ارزش ۱۹۶ میلیارد ریال را به ثبت رساند.
*عرضههای پیشرو در بازار فیزیکی و صادراتی
برای روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت، برنامه عرضههای مهمی در حوزه رینگ داخلی و بینالملل در نظر گرفته شده است. در رینگ داخلی، عرضه ۴ هزار تن نفتای سبک، ۳ هزار تن نفتای سنگین و ۳ هزار تن سیاو از سوی پالایش نفت آبادان برنامهریزی شده است. در رینگ صادراتی نیز عرضههای قابلتوجهی از جمله ۲۸۰ هزار بشکه نفت سفید ستاره خلیجفارس و ۸ هزار تن گاز مایع پالایش نفت اصفهان پیشبینی شده است.
***
روند صعودی ارزش معاملات در بخشهای مختلف بورس انرژی ایران نشاندهنده رشد پویای دادوستد حاملهای انرژی در سطح داخلی و بینالمللی است. حضور مستمر شرکتهای برجسته مانند پتروشیمی شازند و پالایش نفت امام خمینی، به همراه تنوع گسترده محصولات و برنامههای عرضه پیشرو، نویدبخش تحولی بیوقفه در توسعه ارزش بازار انرژی ایران است. به نظر میرسد توجه به زیرساختهای فنی و افزایش ظرفیت صادراتی میتواند جایگاه ایران را در بازارهای بینالمللی بیش از پیش تقویت کند.