*رکورد ۱۸ هزار میلیارد ریالی در معاملات بورس انرژی
در روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، بورس انرژی ایران شاهد ثبت ارزش معاملاتی به میزان ۱۸ هزار و ۵۵ میلیارد ریال بود. این رقم حاصل معاملات حاملهای انرژی، برق، صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و گواهی صرفهجویی انرژی بود که در رینگ داخلی و بینالمللی بازار فیزیکی انجام شد. بررسی ارزش معاملات نشان میدهد که بازار برق بیشترین سهم را با ۴۸ درصد از مجموع معاملات به خود اختصاص داده است.
*معاملات برق و رشد قابلتوجه ارزش بازار
بازار برق بورس انرژی ایران، بهویژه در تابلوهای برق آزاد، روزی پررونق را تجربه کرد و با ثبت ارزش معاملاتی بیش از ۸ هزار و ۷۴۱ میلیارد ریال، رکوردی جدید را به نمایش گذاشت. در این روز، ۷۲۶ میلیون کیلوواتساعت برق معامله شد. مهمترین رویدادها در این بازار شامل:
- معامله ۲۰۳ میلیون کیلوواتساعت برق در نیروگاههای کوچک مقیاس در تابلو فیزیکی برق آزاد با ارزشی معادل ۶ هزار و ۲۷۴ میلیارد ریال.
- دادوستد ۴۲۸ میلیون کیلوواتساعت برق حرارتی در تابلو فیزیکی برق.
- معامله ۶۹ میلیون کیلوواتساعت برق حرارتی در تابلو مشتقه برق به شکل سلف.
همچنین برق سبز نیز سهمی در معاملات روز داشت و ۴ میلیون و ۶۲۹ هزار کیلوواتساعت به شکل سلف در تابلو مشتقه و ۲۰ میلیون کیلوواتساعت به شکل فیزیکی دادوستد شد.
*رینگ داخلی: صدرنشینی شرکت ملی نفت ایران
در بخش رینگ داخلی، شرکت ملی نفت ایران در صدر فروشندگان قرار گرفت و با فروش ۹۰ هزار بشکه میعانات گازی پارس جنوبی به میزان ۱۰ هزار و ۳۹۶ تن، ارزش قابل توجهی معادل ۲ هزار و ۹۰۳ میلیارد ریال را ثبت کرد. مجموع فروش حاملهای انرژی در این بخش به ۳ هزار و ۵۹۵ میلیارد ریال رسید.
*رینگ بینالمللی: پالایش نفت امام خمینی در صدر صادراتیها
رینگ بینالمللی بورس انرژی در معاملات روز ۲۳ اردیبهشت، میزبان دو معامله بزرگ از شرکت پالایش نفت امام خمینی و پالایش نفت آبادان بود. شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند با فروش ۱۰ هزار تن تهمانده برج تقطیر به ارزش ۳ هزار و ۳۷۶ میلیارد ریال، بهعنوان برترین فروشنده صادراتی شناخته شد. همچنین پالایش نفت آبادان، هزار تن گاز مایع را با ارزشی معادل ۲۶۷ میلیارد ریال عرضه کرد. مجموع ارزش کل این بخش به ۳ هزار و ۶۴۳ میلیارد ریال رسید.
*صندوقهای سرمایهگذاری و گواهی صرفهجویی انرژی
در تابلو صندوق سرمایهگذاری کالایی، ۳۲ میلیون و ۱۳۱ هزار واحد صندوق سینرژی معامله شد و ارزشی برابر ۵۷۵ میلیارد ریال به ثبت رسید. در بخش گواهی صرفهجویی انرژی، ۲۰ میلیون گواهی صرفهجویی گازغیراوج0404 با مجموع ارزش هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به فروش رسید. این معاملات جایگاه بورس انرژی را در زمینه گسترش ابزارهای مالی انرژی تقویت کرده است.
*مهمترین عرضههای آتی در رینگ داخلی و بینالمللی
در روز ۲۴ اردیبهشت، رینگ داخلی و بینالمللی بازار فیزیکی میزبان چندین عرضه خواهد بود. از مهمترین عرضهها در رینگ بینالمللی میتوان به:
- ۱۵ هزار تن گاز بوتان شرکت نفت ستاره خلیج فارس،
- ۱۲ هزار تن نفتای سبک،
- ۱۳ هزار تن رافینت شرکت پتروشیمی نوری اشاره کرد.
این عرضهها نشان از پویایی بورس انرژی ایران در بازارهای بینالمللی دارد.
***
روز ۲۳ اردیبهشت ماه بهعنوان یک روز رکوردشکن در بورس انرژی ایران ثبت شد؛ بازاری که با ارزش ۱۸ هزار میلیارد ریالی توانسته است نشان دهد جایگاه پیشتاز در معاملات حاملهای انرژی را حفظ کرده است. سهم بالای بازار برق و گسترش معاملات در بخش صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و گواهیهای صرفهجویی انرژی، حکایت از تنوع و توسعه ابزارهای معاملاتی این بازار دارد. در بخش صادرات نیز نقش پررنگ شرکتهای پالایشی مانند پالایش نفت امام خمینی فضای رقابتی بینالمللی را تقویت میکند. ادامه این روند به جذب سرمایهگذاریهای جدید داخلی و خارجی کمک کرده و جایگاه کشور را در بازار انرژی جهانی تثبیت خواهد کرد.