*طرح یکپارچهسازی مدیریت انرژی کشور
*تشکیل وزارت انرژی محور تحول ساختاری
در نشست روز یکشنبه کمیسیون انرژی مجلس، مالک شریعتینیاسر از بررسی طرحی خبر داد که در صورت تصویب، مدیریت بخش انرژی کشور را با تشکیل وزارت انرژی، به صورت متمرکز و یکپارچه ساماندهی خواهد کرد. هدف اصلی این طرح، ایجاد یک ساختار منسجم برای سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرای پروژههای انرژی در کشور اعلام شد تا ناهماهنگیهای موجود کاهش یافته و مسائل انرژی کشور در چارچوبی واحد مدیریت شود.
*روند بررسی و مشارکت دستگاهها
*اجماع نمایندگان و دعوت از بخشهای مختلف برای تکمیل طرح
مالک شریعتینیاسر اعلام کرد این طرح تاکنون با امضای رئیس، اعضای کمیسیون انرژی و ۴۵ نفر از نمایندگان همراه بوده است. در نشست اخیر، معاونان وزارت نفت، نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه، معاونت تقنینی ریاستجمهوری و مرکز پژوهشهای مجلس نیز حضور داشتند. مقرر شد تا نشست آینده، علاوه بر دریافت دیدگاهها و نظرات دستگاههای تخصصی، از اندیشکدهها و پژوهشکدههای مربوطه نیز نظرخواهی شود تا طرح هرچه کاملتر و کارشناسانهتر به تصویب برسد.
*تجربه تاریخی و ضرورتها
*نگاهی به سوابق قبلی و زمینههای اجماع ملی
شریعتینیاسر با اشاره به سابقه طرح در برنامه سوم توسعه گفت: موضوع تشکیل وزارت انرژی پیشتر نیز مطرح و حتی مصوب شده اما به دلیل عدم اجرا، شورایعالی انرژی بهعنوان جایگزین ایجاد شد. امروز با وجود باقیماندن چالشهای فرابخشی، اغلب نهادها و دستگاههای درگیر با انرژی از ضرورت یکپارچگی ساختاری در این حوزه حمایت میکنند و نمودار جریان انرژی کشور نیز اکنون به صورت یکپارچه تدوین میشود.
*راه حل قانونی و تاکید بر عدم افزایش هزینهها
*مطابقت کامل با قانون اساسی و هدفمندی در کوچکسازی دولت
عضو کمیسیون انرژی تأکید کرد که این طرح هیچگونه مغایرتی با اصل ۷۵ قانون اساسی ندارد و هدف آن کوچکسازی دولت و کاهش هزینههای مدیریتی است. شریعتینیاسر افزود که چنانچه دولت در فرصت بررسی این طرح، لایحهای با محوریت موضوع ارائه دهد، مجلس با استقبال نسبت به بررسی و تصویب آن اقدام خواهد کرد. ضمناً مهلتی تا پایان دولت چهاردهم برای نهاییشدن این اقدام درنظر گرفته شده است.
*نقش کلیدی مدیریت اجرایی و همکاری میان دستگاهی
*ساماندهی زیرمجموعهها و چشمانداز همافزایی ملی
یکی از مباحث اصلی طی نشست کمیسیون انرژی به نحوه ساماندهی زیرمجموعههای وزارت پیشنهادی و چگونگی همافزایی بین دستگاههای مختلف مربوط میشد. شریعتینیاسر تاکید کرد مسئله اصلی، فراهمکردن شرایطی برای همکاری همه جانبه میان این زیرمجموعهها است تا با حفظ استقلال مأموریتی، بیشینه راندمان منابع انسانی و ساختاری به دست آید.
***
تصمیم کمیسیون انرژی مجلس برای بررسی دقیق طرح تشکیل وزارت انرژی، نشانهای از عزم جدی برای تحول در ساختار مدیریت بخش انرژی کشور است. تجربه سالهای گذشته و پراکندگی سیاستگذاریها در این حوزه، ضرورت یکپارچگی را ملموستر کرده است. اجماع بین دستگاههای ذیربط و استقبال از مشارکت اندیشکدهها حاکی از حرکت به سمت تصمیمسازی مبتنی بر اجماع کارشناسی است.
از سوی دیگر، تأکید مجلس بر کاهش هزینههای اجرایی و کوچکسازی دولت، پیام روشنی برای بهینهسازی منابع و افزایش کارآیی مدیریتی در اقتصاد انرژی کشور دارد. در صورت تحقق و تصویب نهایی این طرح، چشمانداز تازهای برای هماهنگی راهبردی و تصمیمگیری یکپارچه در حوزه انرژی کشور متصور خواهد بود؛ تحولی که میتواند زمینهساز ارتقای جایگاه ایران در بازارهای داخلی و بینالمللی انرژی شود.