ثبت رکورد جدید در تعداد سرمایهگذاران فعال بورس
دادههای آماری جدید منتشر شده توسط مدیریت نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، حاکی از یک نقطه عطف مهم است. بر اساس این گزارش، تعداد سهامداران فعال در بورس طی خرداد ماه سال جاری از مرز 1 میلیون و 50 هزار کد معاملاتی عبور کرده است. این آمار دقیقاً به 1050452 فعال در بازار اشاره دارد که این عدد بدون احتساب کدهای صرفاً مشارکتکننده در عرضههای اولیه محاسبه شده است.
تفکیک سهامداران فعال و سهم حقیقیها
بررسی دقیقتر آمارها نشاندهنده حضور پررنگ سرمایهگذاران خرد در بازار است. از مجموع کل فعالان، تعداد 1048204 نفر را سهامداران حقیقی تشکیل میدهند. در مقابل، تعداد سهامداران حقوقی فعال در این بازه زمانی 2248 شخصیت حقوقی بوده است. این توزیع نشاندهنده مشارکت گسترده عموم مردم در معاملات روزانه بازار سرمایه کشور است.
سهم بازیگران مختلف از ارزش معاملات بازار
گزارشهای آماری مربوط به معاملات بازار سهام در خرداد ماه، جزئیات ارزش معاملات را نیز مشخص میکند. در این ماه، سهم سهامداران حقیقی از کل ارزش معاملات به 1171031 میلیارد ریال رسید که معادل 65.4 درصد از کل بازار است. پس از آن، سهامداران حقوقی با 234631 میلیارد ریال، سهمی معادل 13.1 درصد را در اختیار داشتند. همچنین صندوقهای سهامی نیز با 148035 میلیارد ریال، 8.3 درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
صنایع پیشتاز در گردش معاملات بازار سهام
در این بازه زمانی، سه صنعت بزرگ به عنوان پیشرو و پرگردشترین بخشهای بازار سهام شناخته شدند. این صنایع به ترتیب شامل 1. بانکها و مؤسسات اعتباری، 2. صنعت خودرو و ساخت قطعات و 3. صنعت فلزات اساسی بودند. اهمیت این گروهها به حدی بود که آمارها نشان میدهد تنها در هفته گذشته، این 3 صنعت به تنهایی 35 درصد از ارزش کل معاملات بازار را تشکیل دادهاند.
***
عبور تعداد سهامداران فعال از مرز 1050000 نفر، شاخصی مهم از افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه در اقتصاد خانوارها است. تسلط 65.4 درصدی حقیقیها بر ارزش معاملات، نشان میدهد که رفتار بازار به شدت تحت تأثیر تصمیمات سرمایهگذاران خرد قرار دارد که این موضوع میتواند به افزایش نوسانات نیز منجر شود. از سوی دیگر، تمرکز 35 درصدی نقدینگی بازار در سه صنعت بزرگ و سنتی (بانک، خودرو و فلزات) حاکی از آن است که اعتماد و جریان پول همچنان به سمت شرکتهای بزرگ و بنیادی گرایش دارد. این دادهها برای سیاستگذاران و تحلیلگران اقتصادی اهمیت بالایی دارد، زیرا هم نشاندهنده پتانسیل بازار برای جذب نقدینگی و هم بیانگر ریسکهای ناشی از رفتار تودهوار است.