دکتر سعد محمدی مدیر عامل توسعه معادن فلزات در دومین همایش استیل پرایس در رابطه وضعیت اکتشاف در ایران گفت: ایران یک درصد جمعیت جهان و ۷ درصد ذخائر دنیا را در خود جای داده است. میزان سرمایهگذاری بخش اکتشاف در سال ۲۰۱۲ به میزات ۲۱.۵ میلیارد دلار فقط در یک سال بوده است و فاصله ما با این میزان سرمایهگذاری بسیار زیاد است و باید برنامهریزی درستی در این موضوع مهم پیش گرفته شود تا از بحث اکتشاف در دنیا عقب نمانیم.
وی در ادامه گفت: درحالحاضر در دنیا ۹/۵ تا ۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در جهان برای اکتشاف صورت میگیرد که از این میزان ۱۶درصد در استرالیا، ۱۶ درصد در کانادا، ۱۲ درصد در آفریقا، ۱۱ درصد در آمریکا و ۲۵ درصد در آمریکای لاتین است.
سعد محمدی گفت: میزان انرژی امروز دنیا ۳۹ درصد از نفت، ۲۱ درصد برق و ۱۳ درصد از زغالسنگ تامین میشود. در سال ۲۰۵۰ نقش نفت در تامین انرژی به ۴ درصد کاهش پیدا میکند. طبق کنوانسیون ۲۰۱۲ بحث گرمایش زمین بحث جدی برای گام نهادن به انرژی سبز و کاهش انتشار کربن است. معادن یکی از سرفصلها برای این تغییرات است چون در آینده عناصر نقش مهمی را در این بخش خواهد داشت و دنیا در حال تغییر است.
وی گفت: به طور مثال عربستان برای تولید خودروهای برقی سرمایهگذاری کرده است که در این زمینه نیازمند مواد معدنی خاص است و طبق برنامهریزی این کشور در سال ۲۰۲۶ به تعداد ۱۵۰ هزار خودرو برقی و در حال ۲۰۳۰ به تعداد ۳۰۰ هزار خودرو برقی خواهد رسید. قراردادی بین عربستان و چین برای تدوین پهنههای اکتشافی منعقد شده است که ۲۰۰ میلیارد دلار قرار است در این زمینه سرمایهگذاری کند. ایران باید در این عرصه جهانی حضور پررنگتری داشته باشد و برای حفظ بقا در بازارهای جهانی نیازمند یک برنامه جدی هستیم و در این کنفرانسها و همایشها نقش موثرتری داشته باشد.
او گفت: افزایش سرعت اکتشاف، کاهش هزینهها و استفاده از متخصصین که کمترین ورودی در بخش دانشگاهها را امروزه دارد میتواند باعث توسعه بخش اکتشاف در معادن شود. زمان صدور پروانه تا عملیات در اکتشاف در کشور حدود ۵ سال به طول میانجامد که ادامه این روند باعث عقب ماندگی در بخش اکتشاف شده است و نیازمند بازنگری در قوانین هستیم.