رونمایی از برترینهای بورس کالا بر اساس ارزش فروش
آمارهای مربوط به معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد که در هفته معاملاتی منتهی به 13 تیر ماه، حجم کلی معاملات به 2 میلیون و 89 هزار و 132 تن انواع کالا رسید. ارزش این حجم از معاملات، بالغ بر 40.4 هزار میلیارد تومان به ثبت رسید. در این میان، 10 شرکت برتر بازار موفق شدند به تنهایی ارزشی معادل 15.3 هزار میلیارد تومان از معاملات را به خود اختصاص دهند که نشاندهنده نقش کلیدی آنها در بازار است.
صدرنشینی ملی مس و فولاد مبارکه در رقابت هفتگی
بر اساس ارزیابی ارزش فروش شرکتها، شرکت ملی صنایع مس ایران با عملکردی چشمگیر در جایگاه نخست قرار گرفت. این شرکت با معامله 4 هزار و 464 تن از محصولات متنوعی شامل انواع مس، سولفور مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبها، به ارزش 3 هزار و 888 میلیارد تومان دست یافت. در رتبه دوم، شرکت فولاد مبارکه اصفهان با فروش 89 هزار و 450 تن تختال و ورقهای مختلف فولادی، ارزشی معادل 3 هزار و 309 میلیارد تومان را ثبت نمود.
سایر غولهای فولادی و مسی در فهرست برترینها
شرکت فولاد هرمزگان جنوب با فروش 40 هزار تن تختال به ارزش 1 هزار و 194 میلیارد تومان، جایگاه سوم را کسب کرد. صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز با فروش 1 هزار و 550 تن مس مفتول و سیم مسی، به ارزش 1 هزار و 140 میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد. همچنین، شرکت فولاد خوزستان با عرضه 60 هزار و 80 تن آهن اسفنجی، شمش بلوم و آرگون، فروشی به ارزش 1 هزار و 125 میلیارد تومان داشت و پنجم شد.
حضور پررنگ پالایشگاهها و پتروشیمی در میان برترینها
شرکت پالایش نفت بندرعباس با فروش 43 هزار تن وکیوم باتوم و گوگرد، به ارزش 1 هزار و 81 میلیارد تومان رتبه ششم را به خود اختصاص داد. مجتمع فولاد خراسان با فروش 32 هزار تن شمش و میلگرد به ارزش 960 میلیارد تومان هفتم شد. پالایش نفت اصفهان با عرضه 35 هزار تن وکیوم باتوم به ارزش 919 میلیارد تومان در جایگاه هشتم قرار گرفت. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز با فروش 30 هزار تن شمش بلوم به ارزش 913 میلیارد تومان نهم شد. در نهایت، پتروشیمی تندگویان با فروش 11 هزار و 256 تن انواع پلیاتیلن و نخ پلیاستر، به ارزش 810 میلیارد تومان در رتبه دهم این فهرست جای گرفت.
***
فهرست 10 شرکت برتر بورس کالا بر اساس ارزش معاملات، نمایانگر وزن بالای صنایع استراتژیک فلزات اساسی (مس و فولاد) و انرژی (فرآوردههای نفتی و پتروشیمی) در اقتصاد کلان کشور است. کسب حدود 38 درصد از کل ارزش معاملات بازار توسط تنها 10 شرکت، نشان از تمرکز بالای بازار و قدرت تعیینکنندگی این بنگاههای بزرگ دارد. عملکرد درخشان شرکت ملی مس و شرکتهای فولادی، حاکی از وجود تقاضای قوی برای محصولاتشان در بازارهای داخلی و صادراتی است. این دادهها میتوانند به عنوان یک شاخص پیشرو برای ارزیابی سلامت و رونق بخشهای صنعتی و عمرانی کشور مورد استفاده قرار گیرند.