دکتر داریوش اسماعیلی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، از برنامهریزی برای مشارکت فعال بخش خصوصی در فرآیند اکتشافات معدنی کشور خبر…
دکتر داریوش اسماعیلی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، از برنامهریزی برای مشارکت فعال بخش خصوصی در فرآیند اکتشافات معدنی کشور خبر داد.
به گفته وی، بخشی از طرحهای اکتشافی به شرکتهای خصوصی واگذار خواهد شد و خدمات مشاورهای نیز از این مسیر تأمین میشود، گامی که میتواند منجر به افزایش بهرهوری و عمق اکتشافات تا حد استانداردهای جهانی شود.
*آغاز نخستین مناقصات برای خدمات مشاورهای معدن
اسماعیلی با بیان اینکه برای نخستین بار مناقصاتی برای استفاده از مشاوره بخش خصوصی در اکتشافات معدنی برگزار شده است، اعلام کرد: «این مناقصات در رسانههای رسمی انتشار یافته و امیدواریم قراردادها تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۴ به امضا برسد.»
وی افزود بهرهگیری جدی از ظرفیت پیمانکاران خصوصی نهتنها حجم کارها را به طرز چشمگیری افزایش میدهد، بلکه کیفیت و تنوع پروژههای اکتشافی را نیز ارتقاء خواهد داد.
*تمرکز بر ژئوفیزیک هوایی و افزایش برداشت دادههای زیرسطحی
معاون وزیر صمت تاکید کرد که گام مهم برنامه هفتم توسعه، رساندن عمق اکتشافات معدنی کشور به سطح متوسط جهانی است. وی ژئوفیزیک هوایی را اولین قدم در این راه برشمرد و افزود: تاکنون بخش اعظم اطلاعات ژئوفیزیکی ایران بر اساس دادههای بیش از ۵۰ سال قبل با پروازهایی به فاصله ۷ کیلومتری انجام شده، حال آنکه استاندارد جهانی فواصل بسیار نزدیکتر همچون ۲۵۰ متر را در برمیگیرد.
بر اساس اعلام رئیس سازمان زمینشناسی، طی ۴۰ سال گذشته تنها ۶۵۰ هزار کیلومتر برداشت ژئوفیزیک هوایی صورت گرفته و برنامه فعلی روی افزایش این میزان به حدود ۲ میلیون کیلومتر خطی تا پایان برنامه هفتم متمرکز شده است که میتواند تا ۸۰ درصد اطلاعات مورد نیاز کشور را تأمین کند.
*تامین مالی و نقش دولت در حمایت از اکتشاف
اسماعیلی هزینه اجرای این طرح را بالغ بر ۱۰ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد کرد و گفت بخشی از این منابع باید از بودجه دولت تأمین شود و با همکاری بخش خصوصی نیز منابع مالی تکمیل خواهد شد.
او همچنین تاکید کرد دولت با سیاستگذاری و ایجاد زیرساختهای قانونی، نقش مهمی در تسهیل فعالیت بخش خصوصی خواهد داشت و این اولویت در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده است.
*دسترسی دادهها و همکاری میان سازمانها
رئیس سازمان زمینشناسی درباره اشتراک دادهها بین سازمانها گفت: ما برای اکتشافات معدنی نیازی به اخذ مجوز از سایر نهادها نداریم و انتظار داریم کلیه سازمانها اطلاعات زمینشناسی و اکتشافی خود را مطابق قانون در اختیار سازمان زمینشناسی قرار دهند تا پایگاه داده جامع و بهروزی در اختیار فعالان معدنی کشور قرار گیرد.