بورس انرژی ایران در هفته منتهی به دهم اردیبهشت شاهد معاملات گستردهای بود که ارزش کل آن به ۹۴.۲ هزار میلیارد ریال رسید. بیش از ۵۹ درصد از این رقم مربوط به فروش محصولات صادراتی در رینگ بینالملل بود. همچنین، رینگ داخلی و بازار برق نیز عملکرد چشمگیری داشتند. از مهمترین معاملات هفته میتوان به فروش ۵۰ هزار تن گاز مایع توسط شرکت ملی گاز ایران در رینگ بینالملل و دادوستد ۱.۲ میلیارد کیلووات ساعت برق در بازار برق اشاره کرد. در این هفته، بازار اوراق بهادار نیز مجموع ارزش ۱.۷ هزار میلیارد ریالی را ثبت کرد. عرضههای مهمی از جمله گاز مایع شرکت پالایش نفت آبادان و حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان در هفته آینده مورد توجه خواهد بود.
*ارزش ۹۴.۲ هزار میلیارد ریالی در معاملات بورس انرژی
مجموع ارزش ریالی معاملات بورس انرژی ایران در هفته منتهی به دهم اردیبهشت به ۹۴.۲ هزار میلیارد ریال رسید که ۵۹ درصد از این رقم مربوط به رینگ بینالملل بود. فروش حاملهای انرژی صادراتی نقش برجستهای در این عملکرد داشته است و این آمار نشاندهنده رشد قابل توجه بازارهای مختلف بورس انرژی است.
*سهم ۳۴ درصدی رینگ داخلی از کل ارزش معاملات
رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی ایران در این هفته میزبان ۹۶ هزار و ۸۹۱ تن محصول بود که ارزشی برابر با ۳۲ هزار و ۴۴ میلیارد ریال را ثبت کرد. برترین معامله هفته در رینگ داخلی مربوط به شرکت پالایش نفت کرمانشاه بود که با عرضه ۲ سبد پایه ۲۰۲، ارزش ۶۸۰ میلیارد ریالی را رقم زد. این معاملات اهمیت رینگ داخلی در تأمین نیاز بازار داخلی و حفظ توازن اقتصادی را نشان داد.
*رینگ بینالملل؛ فروش ۱۶۷ هزار تن فرآورده هیدروکربوری
در رینگ بینالملل بازار فیزیکی، حجم معاملات به بیش از ۱۶۷ هزار تن برابر با ۵۵ هزار و ۹۴۷ میلیارد ریال رسید. معامله شاخص هفته مربوط به شرکت ملی گاز ایران بود که با فروش ۵۰ هزار تن گاز مایع پارس جنوبی با قیمت رقابتی نهتنها مجموع ارزش ۱۶.۶ هزار میلیارد ریالی را ثبت کرد، بلکه استقبال و رقابت چشمگیری را به نمایش گذاشت.
*بازار برق؛ معامله ۱.۲ میلیارد کیلووات ساعت برق
در بازار برق بورس انرژی ایران، مجموعاً ۱.۲ میلیارد کیلووات ساعت برق معامله شد که ارزش کل این معاملات برابر با ۴.۴ هزار میلیارد ریال بود. از این حجم، سهم معاملات در تابلو مشتقه برق ۱.۱۸ میلیارد کیلووات ساعت و سایر معاملات شامل برق سبز و معاملات فیزیکی نیز بخش قابلتوجهی از عملکرد این بازار را تشکیل دادند و اهمیت نیروگاههای حرارتی و کوچکمقیاس در تأمین برق کشور برجسته شد.
*بازار اوراق بهادار؛ ثبت ۱.۷ هزار میلیارد ریال معاملات
بازار اوراق بهادار بورس انرژی ایران نیز با معامله انواع اوراق نظیر گواهی صرفهجویی، گواهی ظرفیت و واحدهای صندوق سرمایهگذاری عملکرد موثری داشت و ارزش معاملات این بازار به ۱.۷ هزار میلیارد ریال رسید. صندوق سینرژی با فروش ۸۶ میلیون واحد، ۸۷ درصد از ارزش این بازار را به خود اختصاص داد.
*عرضههای مهم هفته آینده
در هفته آینده، رینگ داخلی و بینالمللی بورس انرژی میزبان عرضههای مهمی خواهند بود. از جمله، عرضه ۶ هزار تن گاز مایع پالایش نفت آبادان در رینگ بینالملل و عرضه ۳ هزار تن حلال ۵۰۲ پالایش نفت اصفهان در رینگ داخلی. این موارد میتواند محرک جدیدی برای رشد معاملات بورس انرژی باشد.
***
عملکرد بورس انرژی ایران در هفته منتهی به دهم اردیبهشت نمایانگر رشد پایدار و پویایی این بازار در بخشهای مختلف بود. معاملات گسترده در رینگ بینالملل، رینگ داخلی و بازار برق نقشی کلیدی در ثبت ارزش قابلتوجه هفته داشت. توسعه بازار اوراق بهادار و تنوع عرضههای پیشرو حاکی از گسترش فعالیتهای بورس انرژی و توجه به نیازهای بازار است. با افزایش استقبال از معاملات صادراتی و ایجاد شرایط رقابتی، بورس انرژی ایران جایگاه خود را به عنوان یکی از مهمترین پلتفرمهای معاملاتی کشور تثبیت کرده است.