*ثبت ارزش ۵.۶ هزار میلیارد ریالی معاملات روزانه
در بیستودومین روز اردیبهشت، ارزش معاملات روزانه بورس انرژی ایران به ۵ هزار و ۶۷۲ میلیارد ریال رسید. این رقم بیسابقه حاصل دادوستد حاملهای انرژی در بازارهای فیزیکی، برق، واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری و گواهیهای ظرفیت در بازار اوراق بهادار بوده است.
*معاملات صندوق سینرژی؛ ارزش ۸۴ میلیارد ریال
تابلو صندوق سرمایهگذاری قابل معامله میزبان دادوستد ۴ میلیون و ۲۴۳ هزار واحد صندوق سینرژی بود. این معاملات مجموع ارزشی برابر با ۸۴ میلیارد ریال را به ثبت رساند. همچنین در تابلو گواهی ظرفیت، معامله ۵۰۰ هزار گواهی نقدی به ثبت مجموع ارزشی برابر ۴۹ میلیارد ریال منجر شد.
*پتروشیمی شیراز؛ صدرنشین رینگ داخلی
پتروشیمی شیراز با عرضه ۲,۱۰۰ تن متانول در رینگ داخلی به قیمت پایه ۱۳,۳۱۵ ریال به ازای هر کیلوگرم، توانست با استقبال خریداران مواجه شود. میانگین قیمت نهایی ۳.۸ درصد بالاتر از قیمت پایه و ارزش کل معامله ۲۹۰ میلیارد ریال بود. این معامله، پتروشیمی شیراز را در جایگاه برتر پرفروشهای رینگ داخلی قرار داد. شرکت کانی کربن طبس نیز با فروش ۲,۰۰۰ تن زغالسنگ به ارزش ۱۰۰ میلیارد ریال در رده دوم قرار گرفت.
*پتروپالایش کنگان؛ صدرنشین رینگ بینالملل
در رینگ بینالملل، پتروپالایش کنگان با فروش ۷,۰۰۰ تن برش پنتان به قیمت پایه منفی ۸۰ پریمیوم دلار به ازای هر تن، موفق به ثبت ارزش معاملهای بالغ بر ۲,۲۴۵ میلیارد ریال شد. این معامله، افزونبر صدرنشینی در رینگ بینالملل، عنوان برترین معامله روز را در کل بازار به خود اختصاص داد.
*معامله ۱۳۹ میلیون کیلووات ساعت برق در بورس انرژی
در بازار برق، مجموعاً ۱۳۹,۷۱۶,۹۶۳ کیلووات ساعت برق دادوستد شد که ارزشی بالغ بر ۱,۶۶۰ میلیارد ریال را به ثبت رساند. از این مقدار، ۷۸۶ هزار کیلووات ساعت برق در تابلو مشتقه، ۱۲۱ میلیون کیلووات ساعت برق در تابلو فیزیکی، ۴.۹ میلیون کیلووات ساعت برق سبز بهصورت سلف و ۱۲.۷ میلیون کیلووات ساعت برق در تابلو فیزیکی آزاد معامله شد.
*عرضههای مهم پیشرو در بازار فیزیکی
در روز ۲۳ اردیبهشت، بازار فیزیکی میزبان عرضههای مهمی خواهد بود. از عرضههای کلیدی در رینگ بینالملل میتوان به ۱۰ هزار تن تهمانده تصفیه شده RCD از سوی پالایش نفت امام خمینی و ۳ هزار تن رافینت و MTBE شرکت شیمی بافت اشاره کرد. همچنین، در رینگ داخلی، عرضه ۴ هزار تن برش پنتان از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و ۳ هزار تن رافینت پتروشیمی بوعلی سینا از مهمترین برنامهها خواهد بود.
***
رشد ارزش معاملات بورس انرژی ایران به ۵.۶۷۲ هزار میلیارد ریال، گواهی بر نقش مهم این بازار در تأمین سرمایه و تجاریسازی انرژی در کشور است. پتروشیمی شیراز و پتروپالایش کنگان با ثبت معاملات درخشان خود، نقش راهبردی در رونق بازار انرژی داشتند. از سوی دیگر، تنوع معاملات در بخش برق و اوراق بهادار نشاندهنده پویایی بالای این بازار است. تداوم برنامههای عرضههای بزرگ در روزهای آتی نیز نویدبخش تثبیت روند رو به رشد بورس انرژی است.