* ثبت ارزش معاملاتی ۳۳ هزار میلیارد ریالی در بورس انرژی
در پنجمین روز خرداد، بورس انرژی ایران میزبان معاملاتی پرحجم و متنوع بود که مجموع ارزش آن به ۳۳ هزار و ۳۶ میلیارد ریال رسید. این رقم شامل معاملات فیزیکی داخلی و صادراتی حاملهای انرژی، دادوستد برق، قراردادهای سلف موازی در بازار مشتقه، و فروش ابزارهای مالی از جمله واحدهای صندوق، گواهی ظرفیت و صرفهجویی بود. نکته قابلتوجه اینکه بیش از ۸۰ درصد ارزش روزانه بازار، از محل معاملات صادراتی در رینگ بینالملل تأمین شد.
* صدرنشینی نفت ستاره خلیج فارس در رینگ صادراتی/فروش موفق نفت سفید و گاز مایع توسط ستاره خلیج فارس
رینگ بینالملل بازار فیزیکی بورس انرژی ایران در این روز شاهد فروش ۷۱ هزار و ۴۴۵ تن انواع حامل انرژی بود که ارزشی معادل ۲۶ هزار و ۵۸۷ میلیارد ریال را به ثبت رساند.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس با عرضه ۲۸۰ هزار بشکه نفت سفید معادل ۳۲ هزار و ۳۴۵ تن، با قیمت پایهای منفی ۳ پریمیوم دلار، توانست کل این محموله را در قیمت پایه به فروش رسانده و ارزشی معادل ۱۴ هزار و ۷۷ میلیارد ریال ثبت کند.
همچنین این شرکت ۲۹ هزار تن گاز مایع صادراتی و ۱۰ هزار تن تهمانده تصفیه شده برج تقطیر را نیز در رینگ بینالملل عرضه و معامله کرد.
* قدرتنمایی متانولسازها در رینگ داخلی/زاگرس، شیراز و کاوه در صدر فروش متانول
رینگ داخلی بازار فیزیکی بورس انرژی در این روز شاهد معامله ۷ هزار و ۲۲۵ تن حامل انرژی و ثبت ارزشی معادل هزار و ۸۴ میلیارد ریال بود.
در میان فروشندگان، شرکت پتروشیمی زاگرس با فروش ۱۹۷۵ تن متانول در قالب دو عرضه، موفق به ثبت بیشترین حجم و ارزش شد. پتروشیمی شیراز با فروش ۱۹۰۰ تن متانول به ارزش ۲۷۵ میلیارد ریال در رتبه دوم، و متانول کاوه با فروش ۱۷۰۰ تن به ارزش ۲۳۴ میلیارد ریال در جایگاه سوم قرار گرفتند.
در مجموع، از ۸۲۰۰ تن متانول عرضهشده توسط ۱۰ شرکت، بالغ بر ۶۶۷۵ تن به فروش رفت که ارزش آن ۹۲۴ میلیارد ریال بود.
* ثبت معاملات در اوراق مشتقه و ابزارهای مالی/رشد معاملات در سلف موازی، صندوقهای سرمایهگذاری و گواهیها
بازار مشتقه بورس انرژی در پنجم خرداد، میزبان ۱۵۷ قرارداد سلف موازی برق حرارتی ۰۴۱ بود که ارزشی معادل ۹۹.۷ هزار میلیارد ریال را رقم زد.
همچنین، در بازار اوراق بهادار، ۲ میلیون و ۵۴۸ هزار واحد از صندوق سرمایهگذاری «سینرژی» معامله شد که ارزش آن ۵۰ میلیارد و ۳۳۸ میلیون ریال بود.
تابلوی گواهی ظرفیت نیز با فروش ۴۶۶ هزار ورقه گواهی ظرفیت نقدی، ارزشی برابر ۴۵.۸ میلیارد ریال به ثبت رساند.
در بخش صرفهجویی انرژی، فروش ۶۲.۵ میلیون گواهی صرفهجویی گاز غیراوج ۰۴۰۴ با ارزشی معادل ۴۷۰۷ میلیارد ریال انجام شد.
* فروش ۱۵۹ میلیون کیلووات ساعت برق در بازار/پویایی تابلوهای برق مشتقه و فیزیکی
بازار برق بورس انرژی در این روز شاهد فروش ۱۵۹ میلیون و ۳۴ هزار و ۸۰۰ کیلووات ساعت برق با مجموع ارزش ۴۶۱ میلیارد ریال بود.
از این میزان، ۱۴۲ میلیون و ۸۲۴ هزار کیلووات ساعت به شکل قرارداد سلف در تابلو مشتقه برق معامله شد که ارزش آن به ۲۷۰ میلیارد ریال رسید.
علاوه بر آن، ۱۳ میلیون و ۴۶۶ هزار کیلووات ساعت برق در تابلو فیزیکی برق آزاد، ۲ میلیون و ۹۷۶ هزار کیلووات ساعت در تابلو مشتقه برق آزاد و ۷۴ هزار کیلووات ساعت برق سبز نیز در تابلوهای مربوطه معامله شدند.
***
عملکرد بورس انرژی ایران در پنجم خرداد، بازتابی از عمقیافتن بازارهای انرژی کشور در قالب ابزارهای متنوع مالی و فیزیکی است. رینگ صادراتی با محوریت شرکتهایی مانند نفت ستاره خلیج فارس، نهتنها سهم غالب ارزش معاملات را به خود اختصاص داد، بلکه نشاندهنده توان رقابتی بالای ایران در بازار انرژی منطقهای است.
در سوی دیگر، فعالشدن بازار مشتقه برق، گواهی صرفهجویی و صندوقهای انرژی، نشانهای از حرکت ساختاری بورس انرژی به سوی توسعه ابزارهای نوین مالی است که با حضور گسترده تولیدکنندگان و سرمایهگذاران، میتواند نقش مهمی در تأمین مالی صنعت انرژی ایفا کند. تداوم این روند میتواند بورس انرژی را به یک نهاد کلیدی در تنظیم بازار و شفافسازی معاملات حاملهای انرژی در سطح ملی و بینالمللی تبدیل کند.