موفقیت فولاد مبارکه در راه‌اندازی “مرکز تحول دیجیتال و هوشمندسازی صنعت فولاد”

توسط

همزمان با ایام مبارک شعبانیه و ایام‌الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی، مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴ با حضور حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه، سرپرست دانشگاه تهران، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و دیگر مسئولین کشوری، در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران افتتاح شد.


این مرکز با همکاری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دانشگاه تهران، شرکت فولاد مبارکه و صندوق پژوهش و فناوری غیر دولتی فولاد مبارکه، با هدف ایجاد بستری برای تعامل دانشگاه و بخش خصوصی ﺑﺎ کسب و ﮐﺎرها و استارتاپ‌هایی که در حوزه صنعت ۴ و تحول دیجیتال فعالیت می‌کنند، به بهره‌‎برداری رسید.

*محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل فولاد مبارکه در آیین افتتاح مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ این شرکت در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران:

فولاد مبارکه ششمین مرکز نوآوری خود را تحت عنوان مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ تأسیس کرد. هدف اصلی این مرکز، برقراری ارتباط میان دانشگاهیان، محافل علمی و صنایع بزرگ است تا بتواند به عنوان حلقه وصلی در زیست‌بوم نوآوری کشور عمل کند. این مرکز به ویژه بر حوزه‌های تحول دیجیتال و هوشمندسازی تمرکز دارد و امیدواریم که به هدایت این زیست‌بوم بپردازد و حلقه واسط بین دانشگاه و صنعت باشد.

کشورهای پیشرو در صنعت، معمولاً بر نوآوری تمرکز دارند و کشور ما نیز باید در حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان گام‌های بلندتری بردارد. انتظار این است که شرکت‌های بزرگ همچون لوکوموتیو این حرکت‌ها باشند و فولاد مبارکه در دو سال گذشته با سرمایه‌گذاری ۱۰۰۰ میلیارد تومان در حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر، گام‌های اولیه را در این راستا برداشته است.

*فولاد مبارکه در مسیر تحقق رشد و پیشرفت ایران است

تمام تلاش‌های چند دهه گذشته معطوف به سربلندی، پیشرفت و اعتلای ایران بوده و هنوز خیلی جای پیشرفت داریم، حتی در بسیاری از عرصه‌ها ممکن است عقب‌ماندگی‌های قابل توجهی داشته باشیم، طبیعتاً هرکه دل در گرو این آب و خاک دارد، دغدغه‌مندانه به این مسائل و چگونگی جبران کوتاهی‌ها و عقب‌ماندگی‌ها می‌اندیشد.

بنده و همکارانم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دائم در حال بررسی چگونگی تحقق رشد و پیشرفت ایران هستیم؛ ما برای رسیدن به نتایج مناسب در این زمینه، موفق‌ترین شرکت‌های دنیا را بررسی کردیم که یکی از این شرکت‌ها پوسکوی کره‌جنوبی بود، این شرکت نزدیک به دو دهه است که به‌عنوان رقابت‌پذیرترین شرکت تولیدکننده فولاد در جهان شناخته می‌شود.

شرکت پوسکو امروز صرفاً یک شرکت فولادی نیست بلکه یکی از بازیگران اصلی اقتصاد کشور کره جنوبی است، تأثیرگذارترین عامل بر رشد این شرکت اهمیت ویژه به مقوله نوآوری و فناوری بوده و این مطلب شاه‌کلید رشد و پیشرفت تمام شرکت‌هایی است که نه‌تنها خودشان بلکه اقتصاد کشورها را رهبری می‌کنند و در محیط اطرافشان نیز این زیست‌بوم را پیاده‌سازی و عملیاتی کرده‌اند.

*فولاد مبارکه تنها در یک سال، معادل یک سوم کل سرمایه‌گذاری خطرپذیر کشور را انجام داد

فولاد مبارکه از ۳ سال پیش مأموریت ویژه‌ای به یکی از شرکت‌های زیرمجموعه خود با عنوان MSTID داد تا تمام تمرکز خود را برای خلق زیست‌بوم نوآوری و فناوری بگذارد و اکوسیستم نوآوری را حول محور فولاد مبارکه ایجاد کند و کشور از زایش‌های آن بهره‌مند شود؛ نگاه دقیق به شرکت‌های پیشرو و نحوه مشارکت آن‌ها در توسعه کشورهایشان نشان می‌دهد که هرکدام از این‌ها، به‌عنوان لوکوموتیو توسعه و پیشرفت در کشورها عمل کرده‌اند و فولاد مبارکه نیز از چنین ظرفیتی در اقتصاد ملّی برخوردار است.

فولاد مبارکه امروز جزو بزرگترین مجموعه‌های صنعتی کشور به لحاظ ارزش افزوده، میزان فروش و شاخص‌های اصلی با حدود ۱۴۰ شرکت زیرمجموعه است و چنانچه به مقوله نوآوری نپردازد، جزو شرکت‌هایی می‌شود که دیر یا زود از میدان رقابت حذف خواهند شد؛ امروز در حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر و نوآوری بین‌المللی اتفاقاتی در حال رخ دادن است و سرعت پیشرفت و تحولات آن بسیار بالاست و ما نیز حسب فرمایشات رهبر معظم انقلاب می‌بایست سرعت رشد و اقدامات خود را بالا ببریم؛ البته اتفاقات امیدوارکننده و خوبی نیز در کشور ما رقم خورده اما سرعت رقبا به مراتب بیشتر است؛ ما نباید از دنیا عقب بمانیم و فولاد مبارکه و دیگر شرکت‌های بزرگ کشور باید این مسیر را هموار کنند.

امروز بسیاری کشورهای هم رده و حتی پایین تر از ما در حوزه نوآوری و سرمایه گذاری خطرپذیر کارهای خوبی انجام داده اند. به طور مثال در سال ۲۰۲۳ در کشور فیلیپین نزدیک به یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خطرپذیر صورت گرفته و این میزان در کشور مصر ۳۲۹ میلیون دلار، نیجریه ۲۸۴ میلیون دلار، عربستان ۷۵۰ میلیون دلار و سنگاپور ۳.۴ میلیارد دلار بوده است؛ این در حالی است که سرمایه گذاری خطرپذیر ما در سال ۱۴۰۱، ۱۶۰۰ میلیارد تومان بوده و در سال ۱۴۰۲ به ۱۸۰۰ میلیارد تومان تقریبا معادل ۳۰ میلیون دلار رسیده که تقریبا یک‌سوم آن متعلق به فولاد مبارکه است. ما در این زمینه با دیگر کشورها فاصله بسیار زیادی داریم و اگر بخواهیم آنچه که رهبر معظم انقلاب فرمودند، محقق شود باید به حرکت خود سرعت دهیم و عوامل سرعت‌گیر را مرتفع کنیم. متاسفانه هنوز زیست بوم و فرهنگ نوآوری در کشور ما به طور کامل شکل نگرفته است. نحوه نگاه برخی نهادهای نظارتی، سازوکارهای اخذ مجوزها و … با سرعتی که ما باید به دنیا برسیم و از آنها جلو بزنیم خوانایی ندارد. باید اتفاقات بزرگی بیفتد تا ما با سرعت قابل قبول حرکت کنیم اما خلاف آن متاسفانه در مجموعه‌ای مثل فولاد مبارکه می‌بینیم امسال سرعت ما نسبت به روند سال قبل کم شده چرا که نتوانستیم همه را با خود همراه کنید و از فاصله خودمان با سایر کشورها صحبت کنیم. لذا خیلی از اتفاقات برای ما ترمز شده؛ برنامه ما این بود که ۳ هزار میلیارد تومان در حوزه زیست‌بوم فناوری و نوآوری سرمایه‌گذاری خطرپذیر داشته باشیم و سال آینده این میزان را به ۵ هزار میلیارد تومان برسانیم.

*مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰، برج دیده‌بانی تحول دیجیتال در صنعت فولاد است

امروز فولاد مبارکه با عبور از دو سطح بلوغ شامل بهره‌برداری و پایداری‌سازی زنجیره تامین، عملکرد موفقی داشته‌ و در حوزه بهره‌برداری جزو معدود شرکت‌هایی است که با صد درصد ظرفیت در حال فعالیت است؛ فولاد مبارکه در حوزه پایداری‌سازی زنجیره تامین، زنجیره کاملی در حوزه برق، گاز، آب و مواد اولیه ایجاد کرده و همه چالش‌ها را با سرمایه‌گذاری‌های خود برطرف و متوازن کرده‌ است.

تبدیل شدن از یک کارخانه فولادی به یک توسعه‌دهنده تکنولوژی، خلاء موجود در فولاد مبارکه است، آنچه که باعث شده فولاد مبارکه مراکز نوآوری در دانشگاه‌های کشور را راه‌اندازی و سرمایه‌گذاری خطرپذیر را دنبال کند، تبدیل شدن به یک توسعه‌دهنده تکنولوژی است، برای طی کردن این مسیر، شناسایی نقاط گمشده در زیست‌بوم صنعتی کشور مورد نیاز بود تا در جهت برطرف کردن آن اقدام کنیم.

مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ فولاد مبارکه بعد از راه‌اندازی چند مرکز نوآوری دانشگاهی و تقویت ارتباط با مراکز علمی تحقیقاتی و تثبیت ساختار سرمایه‌گذاری خطرپذیر این شرکت به بهره‌برداری می‌رسد و مایه خرسندی ماست که در نمایشگاه دستاوردهایی که در حضور رهبر معظم انقلاب ارائه شد، چند شرکت از مجموعه‌های مورد حمایت و سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه نیز حضور داشتند.

امیدوارم با توجه به فعال شدن مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ فولاد مبارکه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و تعامل با این مرکز، ده‌ها مجموعه دانشی و ارزشمند در حوزه تحول دیجیتال و هوشمندسازی ایجاد و زیست و نوآوری کشور در این حوزه شکل بگیرد. مرکز توسعه کسب و کار صنعت۴.۰ به‌عنوان برج دیدبانی روندهای تحول دیجیتال روز دنیا و هوشمندسازی را در صنعت فولاد دیده‌بانی می‌کند؛ این مرکز بر آن است تا بستر مناسبی برای تعامل و شبکه‌سازی با کسب و کارها و استارت‌آپ‌های حوزه صنعت ۴.۰ و تحول دیجیتال برای فعالان زیست نوآوری، شتاب‌دهنده‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر ایجاد کند.

*یحیی پالیزدار، مدیرعامل صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکت فولاد مبارکه در حاشیه افتتاح مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ این شرکت در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران:

*پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان بالغ در مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ فولاد مبارکه/ ایجاد اشتغال برای حدود ۲۵۰ نفر

حجم سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه در این مرکز ۱۰۰ میلیارد تومان است و فضایی به مساحت تقریباً ۲۸۰۰ متر مربع دارد. این مرکز قادر است حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر را در حوزه صنعت ۴.۰ جذب کند و از خدمات فناوری برای فولاد مبارکه بهره‌برداری کند. کارکرد اصلی این مرکز با سایر مراکز موجود فولاد مبارکه در دانشگاه‌های مختلف مانند دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشگاه شهرکرد و دانشگاه خراسان متفاوت است، زیرا این مرکز به‌طور خاص بر روی صنعت ۴.۰ تمرکز دارد. همچنین در مراکز دیگر عمدتاً گروه‌های فناور را پذیرش می‌کنند، این مرکز شرکت‌های نسبتاً بالغ را نیز می‌پذیرد و به آن‌ها فرصت می‌دهد تا فعالیت‌های خود را آغاز کنند. به‌عبارتی، این مرکز بیشتر به سمت صنعتی و شرکتی شدن متمایل است و انتظار می‌رود محصولات قابل توجهی از آن به دست آید.

*حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آیین افتتاح مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴ در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران

*پارک‌های علم و فناوری، نهاد واسط علم و صنعت در کشور هستند/ ارتقای سطح علمی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی

اگر مقایسه‌ای میان دستاوردهای علمی، آموزشی و فناوری ایران، در حال حاضر و قبل از پیروزی انقلاب انجام شود، مشخص می‌شود که انقلاب اسلامی در گسترش عدالت آموزشی، آموزش عالی و تعمیم عدالت بسیار موفق بوده و این دستاورد بزرگی است که می‌توان با افتخار از آن یاد کرد.

بنابر آمار، سهم‌ ما در تولید علم پیش از انقلاب ۰.۴ درصد بوده و امروز به ۲ درصد رسیده و تعداد اعضای هیئت علمی خانم که پیش از انقلاب اسلامی ۱۹ درصد بوده و امروز به ۳۵ درصد رسیده است.

جایگاه علمی ایران پیش از انقلاب اسلامی پنجاه و دومین کشور جهان از نظر علمی بوده و اکنون در جایگاه هفدهم دنیا قرار دارد اما انتظار ما ایرانی‌ها خیلی بیش از این است، امیدواریم که با رفع موانع، ایران به جایگاه واقعی خود در حوزه رشد علمی برسد.

پارک‌های علم و فناوری، نهاد واسط علم و صنعت در کشور هستند. بسیار دلپذیر است که دانشجو در محیط دانشگاه، در کنار خود ثمره علم و محصول دانش خود را ببیند، ببیند که نتیجه حضور دانشجو در صنعت، رشد و شکوفایی است؛ به‌عبارت دیگر علم خود را علم موثر ببیند، دانشجو در بسیاری از مواقع سر کلاس در ابتدا مردد است که آنچه من می‌آموزم چه اثر و فایده‌ای دارد و وجود پارک‌های علم و فناوری در حقیقت به دانشجو امید و انگیزه می‌دهد که تحصیل خود را با روحیه بهتری دنبال کند.

*قدردانی وزیر علوم از هوشمندی فولاد مبارکه در انتخاب پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برای ساخت مرکز نوآوری

استقرار پارک‌های علم و فناوری در دانشگاه‌ها بسیار ایده جذاب و ثمربخشی است، به رشد علم کمک می‌کند و همچنین دانشگاه نیز به رشد صنعت کمک می‌کند؛ خوشبختانه قانون جهش تولید دانش‌بنیان، بستر حقوقی و قانونی بسیار خوبی فراهم کرده برای اینکه صنعت با کمترین هزینه بتواند تحقیق و توسعه خود را به دانشگاه بسپارد و از پشتیبانی دانشگاه نیز استفاده کند و امیدواریم صنایع کشور از این ظرفیت بزرگ که در مواد ۱۱ و ۱۳ این قانون وجود دارد، آشنا شوند و از آن استفاده کنند.

مدیران باید موانع را برطرف کنند و نیازی نیست که کمک کنند، همین که موانع را رفع کنند، کارها انجام می‌شوند؛ امروز ظرفیت‌های بزرگی در اختیار است و ما وظیفه داریم در بخش دانشگاه و دیگر سازمان‌های مرتبط روشنگری کنیم و این موضوع را به یک فرهنگ تبدیل کنیم چراکه توسعه ایران نیازمند توسعه علمی است، فناوری نتیجه علم و خودِ علم نیست، دانشگاه متولی توسعه علمی است اما خوشبختانه این توسعه منجر به فناوری می‌شود و قرار گرفتن پارک‌های علم و فناوری در کنار دانشگاه یعنی علم و نتیجه علم که فناوری است.

امیدواریم روز به روز شاهد رونق هرچه بیشتر پیوند علم و فن، پیوند دانشگاه و صنعت و پیوند دانشگاه و جامعه باشیم. از مدیران دانشگاه تهران که از سال ۱۳۹۹ پروژه ساخت مرکز نوآوری پارک علم و فناوری این دانشگاه را آغاز کرده‌اند تشکر می‌کنم و همچنین از فولاد مبارکه سپاسگزارم که با هوشمندی این پروژه را انتخاب کرده، هم سود برده و هم به مسئولیت اجتماعی خود عمل کرده است.

*مهدی قاسمی، مشاور عالی وزیر علوم در امور اقتصادی در حاشیه افتتاح مرکز توسعه کسب و کار صنعت ۴.۰ فولاد مبارکه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران:

*راه‌اندازی مرکز توسعه کسب و کار صنعتی ۴.۰ فولاد مبارکه اقدامی مهم در زمینه ارتباط صنعت و دانشگاه است

راه‌اندازی این مرکز یکی از اقدامات مهم در زمینه ارتباط صنعت و دانشگاه است. این مرکز به ویژه در صنعت فولاد که یکی از صنایع استراتژیک کشور محسوب می‌شود، اهمیت بالایی دارد. همچنین این اقدام نمونه‌ای بارز از تحقق ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش بنیان است.

ایجاد این مرکز به عنوان یک گام مهم در راستای تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت تلقی می‌شود و امید است که همکاری‌های بین فولاد مبارکه اصفهان و دانشگاه تهران نتایج مثبتی برای هر دو طرف به همراه داشته باشد.

 

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

پیام بگذارید

اطلس اقتصاد