گزارش معاملات بازار طلا در 16 تیر 1404: صندوقها در صدر با گردش 3.6 همتی
بازار ابزارهای مالی مبتنی بر طلا در بورس کالای ایران، روز 16 تیر ماه 1404 را با مجموع ارزش معاملاتی بیش از 4.3 هزار میلیارد تومان به پایان رساند. در این روز، صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا با اختلاف چشمگیری نسبت به سایر ابزارها، بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
صندوقهای طلا: حجم 414 میلیونی و ارزش 3.6 هزار میلیاردی
در بخش صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا، شاهد معاملات بسیار پرحجمی بودیم. در این روز، حجم معاملات به حدود 414 میلیون واحد رسید. ارزش کل این معاملات نیز مبلغی بالغ بر 3.6 هزار میلیارد تومان (همت) را به ثبت رساند که نشاندهنده تسلط کامل این ابزار بر جریان نقدینگی بازار طلاست.
معاملات 685 میلیارد تومانی در بازار گواهی سپرده طلا
بازار گواهی سپرده کالایی مبتنی بر طلا نیز روز فعالی را پشت سر گذاشت. ارزش کل معاملات در این بخش به حدود 685 میلیارد تومان رسید. در بخش گواهی سپرده شمش طلا، 489 هزار گواهی، معادل 49 کیلوگرم شمش، به ارزش 465 میلیارد تومان معامله شد. همچنین در بازار گواهی سکه طلا، 2 هزار و 746 گواهی، معادل 2746 قطعه سکه، با ارزشی برابر با 219 میلیارد تومان داد و ستد گردید.
نگاهی به بازارهای مشتقه مبتنی بر طلا
در بازار قراردادهای آتی مبتنی بر طلا، در مجموع 3 هزار و 613 قرارداد مورد معامله قرار گرفت. ارزش معاملات ثبت شده در این بازار به 66.9 میلیارد تومان رسید. در بخش قراردادهای اختیار معامله نیز حجم معاملات برابر با 21 هزار و 883 قرارداد بود که ارزشی معادل 1 میلیارد و 172 میلیون تومان ایجاد کرد.
کاهش موقعیتهای باز در بازار آتی و اختیار معامله
یکی از نکات مهم معاملات این روز در بازارهای مشتقه، کاهش تعداد موقعیتهای باز بود. در بازار آتی، 1007 موقعیت باز کاهش یافت و تعداد کل موقعیتها به 23 هزار و 184 قرارداد رسید. در بازار اختیار معامله نیز شاهد کاهش 1999 موقعیت باز بودیم و تعداد کل موقعیتهای فعال در این بازار به 4.4 میلیون موقعیت کاهش پیدا کرد.
***
گزارش معاملات 16 تیر ماه 1404، تسلط کامل صندوقهای طلا بر نقدینگی بازار را نشان میدهد. گردش مالی 3.6 هزار میلیارد تومانی در این صندوقها در برابر ارزش معاملات 685 میلیارد تومانی گواهی سپرده، حاکی از تمایل بیشتر سرمایهگذاران به سرمایهگذاری غیرمستقیم و نقدشونده در طلاست. از سوی دیگر، کاهش همزمان موقعیتهای باز در هر دو بازار آتی و اختیار معامله میتواند نشاندهنده یک فاز تسویه و خروج بخشی از معاملهگران از موقعیتهای تعهدی باشد. این رفتار ممکن است به دلیل نزدیک شدن به سررسید قراردادها یا واکنش به نوسانات اخیر و تلاش برای کاهش ریسک در پرتفوی سرمایهگذاری باشد.