درخشش طلا در بورس کالا؛ صندوقها با ارزش 3 همت پیشتاز شدند
بازار ابزارهای مالی مبتنی بر طلا در بورس کالای ایران روز گذشته شاهد معاملاتی پرحجم بود. در کانون این معاملات، صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا قرار داشتند. سرمایهگذاران در مجموع 417 میلیون واحد از این صندوقها را به ارزشی نزدیک به 3 همت (3 هزار میلیارد تومان) دادوستد کردند. این حجم بالای معاملات، نشاندهنده اقبال گسترده به سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار طلا از طریق این صندوقها است.
گردش مالی 498 میلیارد تومانی در بازار گواهی سپرده طلا
در بازار گواهی سپرده کالایی نیز طلا بازیگر اصلی بود. طی معاملات این روز، 317 هزار و 411 گواهی شمش طلا، معادل 32 کیلوگرم شمش، به ارزش 297 میلیارد تومان فروخته شد. علاوه بر این، 2 هزار و 557 گواهی سکه طلا نیز به ارزش 200 میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفت. به این ترتیب، ارزش کل معاملات گواهی سپرده مبتنی بر طلا به 498 میلیارد تومان رسید.
افزایش موقعیتهای باز در بازار آتی طلا
بازار قراردادهای آتی نیز روز فعالی را تجربه کرد. در این بازار، 3 هزار و 617 قرارداد آتی مبتنی بر طلا به ارزشی بالغ بر 116 میلیارد تومان منعقد گردید. نکته قابل توجه در این بازار، افزایش 135 موقعیت در مجموع موقعیتهای باز قراردادهای مبتنی بر طلا بود. این افزایش نشاندهنده ورود سرمایه و دیدگاههای جدید به بازار آتی طلا است.
جزئیات معاملات اختیار معامله مبتنی بر طلا
در بازار قراردادهای اختیار معامله، 213 هزار و 736 قرارداد به ارزش 12.4 میلیارد تومان دست به دست شد. در این میان، قراردادهای اختیار معامله صندوق طلای لوتوس عملکرد شاخصی داشت. این ابزار مالی توانست بیشترین نسبت حجم معاملات قراردادهای اختیار معامله به حجم معاملات دارایی پایه را به خود اختصاص دهد که نشاندهنده جذابیت آن برای فعالان این بازار است.
***
گزارش معاملات روز جاری به وضوح نشان میدهد که طلا به عنوان یک دارایی امن، همچنان محبوبترین گزینه سرمایهگذاری در بازارهای مالی ایران است. تسلط صندوقهای طلا بر حجم و ارزش معاملات (بیش از 82 درصد از کل ارزش معاملات ابزارهای طلا) بیانگر تغییر الگوی سرمایهگذاری از نگهداری فیزیکی به سمت ابزارهای نوین و نقدشونده است. گردش مالی قابل توجه در بازارهای گواهی سپرده، آتی و اختیار معامله نیز نشان از عمق و تنوع بازار دارد که به فعالان مختلف (از سرمایهگذاران خرد تا آربیتراژگران و مدیران ریسک) اجازه میدهد استراتژیهای متناسب خود را پیادهسازی کنند. افزایش موقعیتهای باز در بازار آتی میتواند سیگنالی از انتظار نوسان در آینده و تمایل معاملهگران برای اتخاذ موقعیتهای جدید در بازار باشد.