بورس انرژی ایران در هفته منتهی به هجدهم تیرماه، علیرغم تعطیلات ابتدایی هفته و تنها در 3 روز کاری، عملکرد چشمگیری را به ثبت رساند. مجموع ارزش معاملات در این بازه زمانی به 50 هزار و 287 میلیارد ریال رسید که نشان از عمق و پویایی این بازار دارد. بررسیها نشان میدهد که رینگ بینالملل با اختصاص 49 درصد از ارزش کل، نقشی کلیدی در این موفقیت ایفا کرده است.
پالایش نفت آبادان؛ پیشتاز فروش در رینگ صادراتی
رینگ بینالملل بازار فیزیکی شاهد معامله 74 هزار و 100 تن محصول از زیرگروه نفت، گاز و سایر حاملهای انرژی با ارزش کلی 24 هزار و 658 میلیارد ریال بود. شرکت پالایش نفت آبادان با عرضه و فروش یک سبد پایه نفتا به حجم 33 هزار تن، به عنوان فروشنده برتر این رینگ معرفی شد. ارزش این معامله به تنهایی 11 هزار و 924 میلیارد ریال گزارش شده است.
شرکت ملی نفت ایران در صدر فروشندگان رینگ داخلی
در رینگ داخلی بازار فیزیکی، 34 هزار و 910 تن محصول به ارزش 11 هزار و 474 میلیارد ریال معامله شد. شرکت ملی نفت ایران با فروش 90 هزار بشکه میعانات گازی، معادل 10 هزار و 397 تن، توانست عنوان فروشنده برتر این رینگ را از آن خود کند. این فروشها ارزشی معادل 2 هزار و 952 میلیارد ریال را رقم زد. پس از آن، پالایش نفت اصفهان با فروش 5 هزار و 400 تن آیزوریسایکل به ارزش 2 هزار و 215 میلیارد ریال در جایگاه بعدی قرار گرفت.
معامله بیش از یک میلیارد کیلووات ساعت برق
بازار برق بورس انرژی ایران نیز هفته پررونقی را پشت سر گذاشت و میزبان معامله 1 میلیارد و 45 میلیون و 309 هزار کیلووات ساعت برق بود. ارزش کل معاملات این بازار به 13 هزار و 993 میلیارد ریال رسید. تابلو مشتقه برق با فروش 792 میلیون کیلووات ساعت برق به شکل سلف، بیشترین سهم را در حجم معاملات داشت. همچنین 89 میلیون کیلووات ساعت برق نیز در تابلو فیزیکی برق آزاد دادوستد شد که به دلیل عدم شمول مدیریت مصرف، با استقبال متقاضیان همراه بود.
چشمانداز عرضههای آینده
برای روز شنبه 21 تیرماه، عرضههای مهمی در رینگ داخلی بازار فیزیکی پیشبینی شده است. از جمله مهمترین این عرضهها میتوان به 6 هزار تن آیزوریسایکل شرکت پالایش نفت اصفهان اشاره کرد. همچنین شرکت پالایش نفت بندرعباس 3 هزار تن بلندینگ نفتا را روی میز فروش قرار خواهد داد.
***
دستیابی به ارزش معاملاتی بالغ بر 50 هزار میلیارد ریال در تنها 3 روز کاری، نشاندهنده ظرفیت بالای بورس انرژی ایران در تأمین مالی صنایع و شفافسازی قیمت حاملهای انرژی است. سهم نزدیک به 50 درصدی رینگ بینالملل، گواهی بر نقش کلیدی این بازار در تسهیل صادرات فرآوردههای نفتی و ارزآوری برای کشور است. همچنین، رونق معاملات در بازار برق، بهویژه در تابلوی برق آزاد، نشاندهنده حرکت صنایع به سمت تأمین انرژی پایدار و خارج از محدودیتهای شبکه سراسری است. این روند به افزایش بهرهوری در بخش تولید و مدیریت بهینه منابع انرژی در سطح کلان کمک میکند.